Ove godine ni marke za medije

Prilikom usvajanja rebalansa proračuna za ovu godinu nisu usvojeni nikakvi amandmani , te je Skupština usvojila ono što im je Vlada proslijedila.

Prema riječima predsjednika Skupštine HNŽ-a Ramiza Jelovca, amandmani koji su pristigli nisu bili profesionalno napravljeni, tako da se isti nisu niti razmatrali.

"Suština je da su ti, koji su ulagali amandmane, iste uložili samo pro forme da bi se reklo da su nešto radili, a najbolji dokaz za to je činjenica daje rebalans, kakav je predložila Vlada, usvojen dvotrećinskom većinom", kazao je za Dnevni list Jelovac.

Spomenimo i to da je upravo Jelovac u ime cijelog stranačkog kluba SDA poručio da, ukoliko se bude inzistiralo na stavkama namijenjenim medijima - SDA neće glasati za ovogodišnji rebalansirani proračun. A za ovakav rebalans glasali su svi ministri iz SDA, što i ne čudi, budući da je "izbacivanje" stavke za medije bio jedan od uvjeta da ova stranka digne ruke za rebalans proračuna.

Nezadovoljstvo odlukom Skupštine HNŽ-a nije krio direktor RTV-a Mostar Alija Behram. "Činjenica je da su i Vlada HNŽ- i Skupština zažmirili na oba oka kada su eliminirali medije iz rebalansa proračuna za ovu godinu. Cijelu godinu je stavka medija također iznosila nula", kazao je Behram. 

"Ono što mene razočarava, kada govorimo o medijima koji imaju hrvatski predznak, stalno je trženje od samog vrha HDZ-a BiH da Hrvati trebaju imati medije na svom jeziku. Svi ti njihovi zahtjevi su floskule pred činjenicom da dva ozbiljna medija, koji raspolažu državnim frekvencijama i imaju sve kapacitet da ozbiljno rade, ostaju bez novca, a za to su krive stranke s hrvatskim predznakom", rekao je Behrem za Dnevni list. 

Također je istaknuo kako Vlada nije bila skromna kada je trebalo odvojiti novce za nove automobile, a i zna se da ministarstva traže još stotinu zaposlenika, što govori da se radi o birokraciji koja troši, a ne stvara.


Na pitanje kako komentira činjenicu da mediji ove godine neće dobiti niti marku, iako je većina njih u štrajkovima i pred gašenjem, Jelovac je kratko komentirao da je očito da za financiranje medija u ovoj županiji ne postoji politička volja. 

Ovakav potez Vlade, ali i Skupštine, uvelike je iznenadio, budući da je prošle godine u ove svrhe iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 1,5 milijuna maraka. 

Iako se radi o rebalansu kojeg je kreirala Vlada HNŽ-a, premijer Srećko Boraš nije želio komentirati rebalans proračuna, kao ni činjenicu da se ovakvim potezom izravno ugrožava opstanak medija na prostoru ove županije. 

Podršku medijima na ovoj sjednici Skupštine tražili su zastupnici iz reda HDZ-a BiH, istaknuvši kako smatraju da ta potpora neće mnogo koštati ionako prezaduženi županijski proračun. Međutim, amandmani te stranke, kao i zajednički amandman HSP-a i Stranke za BiH, nije dobio potrebnu većinu. 

Tako je nakon rasprave Skupština ove županije usvojila rebalans proračuna u iznosu od 170 milijuna maraka. Inače, usvajanje ovoga rebalansa je bilo uvjet da se proračunskim korisnicima do nadolazećih blagdana isplate plaće za studeni. 

Međutim, iz čitave rasprave i svega iznesenog na ovoj sjednici vidljivo je da se i ova županija nalazi u iznimno teškoj financijskoj situaciji, te da je u deficitu od čak deset milijuna maraka. 

Na sjednici se dotaklo i posljednjeg poteza Vlade HNŽ-a, koja je posegla za određenim dugogodišnjim rezervama kako bi se proračunskim korisnicima isplatile plaće, te su zastupnici tražili objašnjenje za ovaj čin. 

Međutim, resorni ministar Semin Borić je zastupnike nastojao uvjeriti kako su sve stavke pod kontrolom i kako će svi minusi biti pokriveni, međutim, nije objasnio na koji način će i s kojim sredstvima Vlada HNŽ-a nadomjestiti povučeno iz namjenskih sredstava.

poskok.info

piše: Željko