FOTO  Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2013

U svom uvodnom obraćanju direktorica Mostarskog sajma Delfina Bošnjak naglasila je kako će u sklopu pet sajamskiH dana, uz predstavljanje mnoštva gospodarskih čimbenika iz regije i svijeta, bitI upriličene i već etablirane sajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam vina i vinogradarske opreme, te Sajam knjige i grafičke industrije, a od ove godine po prvi put se održava i Sajam Informacijskih tehnologija.

"U vremenu teške krize koja nije zahvatila samo naše krajeve, već Europu i svijet, gospodarstvo je je ono što treba biti svima nama u žiži interesiranja", kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Svi mi koji se bavimo politikom imamo jednu dužnosti i onaj tko to ne shvaća i ne doživljava onda se i ne treba baviti politikom. Znači trebamo stvarati uvjete da se gospodarstvenici povezuju, uvezuju, rade poslove i donose nove vrijednosti", naglasio je Bevanda.

Crnogorski premijer Milo Đukanović naglasio je kako je prisustvom na ovom značajnom regionalnom skupu Vlada Crne Gore željela dati svoju podršku boljoj gospodarskoj suradnji svih gospodarskih subjekata iz regije, naglasivši kako je veoma dobro da se kroz ovakve skupove regija integrira unutar sebe te da na bolji način prepozna i iskoristi svoje potencijale i definira svoju poziciju u budućim procesima europskih i euroatlanskih integracija.

"Sve na širem planu vrvi i mijenja se zbog čega je jako dobro da kroz suradnju zemalja ovog regiona, bolje pozicioniramo naše interese u budućim integracionim procesima, a čini mi se da je to dodatno važno u ovim godinama globalne ekonomske krize", kazao je Đukanović, napomenuvši kako tu postoje značaje mogućnosti da se kroz suradnju unutar regije bolje iskoriste vrlo realni potencijali koji bi mogli osigurati rješavanje krupnih ekonomskih i socijalnih problema.

Dodao je kako tu šansu vidi u oblasti infrastrukture, energetskim potencijalima, turističkoj ponudi te u svakodnevnoj razmjeni informacija.

"Ulaskom Hrvatske u EU ulazimo u sustav u kojem smo mala država, a ovdje smo svi male države, u usporedbi s velikim gigantima, zbog čega moramo biti potpuno otvoreni na jedinstvenom tržištu, a istovremeno biti konkurenti jer u protivnom u toj utakmici gubimo", kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Naglasio je kako male zemlje nemaju drugog izbora nego da budu otvorene zbog čega želi svima koji su ovdje isto ono što se trenutno događa Hrvatskoj.

"Želim da svi budemo u EU, a što je još važnije želim da svi budemo dio zajedničkog tržišta u kojemu će ljudi, ideje, zasmisli i inovacije putovati slobodno i u kojem neće biti barijera i gdje će svi od toga dobro živjeti, raditi i obogatiti se", istkanuo je Milanović.

"Ova kriza je prije svega je kriza zato što su svi htjeli biti bogati ali preko noći. Ovo je kriza pohlepe. Ovo nije kriza rata. Ovo nije kriza gubitka znanja , pameti. Ovo nije kriza nazatka tehnologije i zatvaranja u sebe. Ovo je kriza u kojoj su svi u istom trenutku htjeli biti apsolutni dobitnici. A kada bi to bilo tako, onda trgovina i proizvodnja ne bi imale smisla. Ne mogu biti svi apsolutni dobitnici, ali ono što svi možemo postići jeste da neki budu veliki dobitnici, ali da nema gubitnika.", naglasio je hrvatski premijer. Pritom je istaknuo kako je ova regija vidjela previše gubitnika i na iduvidualnoj i kolektivnoj razini.

Odnosi u regiji i klima u ovom trenutku nisu dobri. Dakle, moramo puno razgovarati i biti u kontaktu. Biti otvoreni jedni prema drugima, ukazivati na pogreške, ne kao mentori i tutori, kao oni koji su uspjeli i koji su unutra ili su vani, jer takvu ulogu Hrvatska nikada neće imati. Dakle, ulogu mentora ili tutora ni nad kime ne želi, ni nad hrvatskim narodom u BiH, ni nad BiH, Crnom Gorom, Kosovom i Srbijom. Partnerstvo da - tutorstvo ne, kazao je Milanović.

Po riječima srbijanskog premijera Ivice Dačića, Mostarski sajam, osim prezentiranja poslovnih dostignuća i privrednih potencijala ujedno predstavlja i pozitivan primjer regionalne suradnje.

Dačić je podsjetio kako u ne tako davnoj prošlosti politika nije bila saveznik zajedničke suradnje i gospodarskog prosperiteta na ovim prostorima, ali da su zahvaljujući naporima svih zemlja u regiji u proteklom razdoblju učinjeni značajni pomaci u stvaranju pozitivne poslovne klime koja doprinosi međusobnom učvršćivanju gospodarske suradnje, a time i većoj ekonomskoj povezanosti i političkoj stabilnosti u regionu.

Kao rezultat ovakvih pozitivih promjena trgovinska razmjena između zemalja u regiji stalno je u usponu, smatra Dačić, naglasivši kako je Srbija odlučna da istraje na svom putu ka članstvu EU i da će nastaviti provoditi dosadašnju politiku mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta u regiji.

Uz visoka izalsnstva iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije današnjem otvoranju sajma nazočili su i predstavnici EU-a, koja je partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma.

Mostarski sajam će biti otvoren do 13. travnja