Otvaranje Saborne crkve u Mostaru moguće za dvije godine

saborna crkva
Iako je iz Ljubinja, kao dječak je upoznao i zavolio Mostar provodeći zimske i ljetne raspuste kod svoje tetke.

Kaže, otkako zna za sebe, zna i za Mostar. Sjeća se kako ga je i vijest o rušenju Starog mosta, prije 23 godine, zatekla na gimnazijskom druženju uz glazbu.

"Bila je neka žurka nas omladine, neposredno poslije rušenja Starog mosta, i on je kao Mostarac kome mnogo znači Mostar i most bio jako tužan. On je tada znao da će studirati medicinu i da će doći i vratiti se u Mostar. Kad u Mostaru nema nijednog zdravog krova, on to govori i govori da će biti liječnik u Mostaru. Tražio je od mene da mu obećam da ću biti svećenik u Mostaru, tada sam obećao nesluteći i da ću biti", kaže za TV1 paroh Krulj.

Svećenik je postao 1999.godine, a ljubav prema crkvi razvila se mnogo ranije u trenutku kada upoznaje Vladiku Atanasija. U vremenu koje slijedi od Vladike Grigorija dobija zaduženje da upravlja parohijama skoro cijele doline Neretve. U Mostar se vraća 2007.godine.

"Vidim da Mostar ima perspektivu, i to govori da je Mostar multietnički grad i da ima šanse ozbiljne i velike, prije svega na politici je da onaj suživot koji žive građani Mostara da pretoče i u taj neki statut i da daju rješenje koje će zaista zadovoljiti sve", ističe on.

Obnova Saborne crkve u ovom gradu i dalje traje. Još je potrebno dovršiti centralnu kupolu i konstrukciju krova kada će crkva i biti pokrivena, nakon čega slijedi parterno uređenje i ukrašavanje hrama. Ističe da obnova Saborne crkve u Mostaru nije samo zidanje objekta, nego zidanje života pravoslavaca u Mostaru.

"Zato smo htjeli da nazovemo tu akciju "Obnovimo hram, obnovimo Mostar", ne pretenciozno da ćemo mi obnoviti čitav Mostar već da je uprao želja i mog Ante i Ive i Muje i Ahme i Fate i Ane i Ive, želja i spremnost da se završi obnova Saborne crkve", rekao je paroh Krulj.

Otvaranje je moguće za dvije godine, predviđa Krulj.

"2019.godine naša eparhija slavi 800 godina od osnivanja. Našu eparhiju je osnovao Sveti Sava, zahumsku eparhiju 1219 godine. Približava nam se 2019.godina kada nam je želja da osveštamo Sabornu crkvu", pojašnjava on.

U proteklih 10 godina najviše se ponosi gradnjom međuljudskih odnosa.

"Ja vidim danas da mi živimo kao braća i da se više puta sretnemo neobavezno da podjelimo trpezu, da popijemo kavu, da razgovaramo bez ikakvog povoda, i to se prenosi na naše vjernike, i vidimo da ljudi zaista tako žive", zaključuje paroh Krulj.

Upravo je to, kaže, neprevaziđeni kapital koji daje nadu da ovaj grad ima šansu.