FOTO  OPEN CITY Simfonijski orkestar i Darko Rundek započeli trotjednu zabavu u Mostaru

Open city 2021 Mostar
Hercegovina.info

Ambasador Johann Sattler, šef izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i mostarski gradonačelnik Mario Kordić otvorili su u srijedu navečer festival 'Open City Mostar', koji će trajati tri tjedna i na kojem će biti više od osamdeset događaja.

Sattler je kazao kako je ovo prekrasan dan za Mostar, Hercegovinu i cijelu regiju te da vjeruje kako će u naredna 22 dana, koja će biti ispunjena različitim umjetničkim događanjima, svatko naći nešto što će mu biti zanimljivo te imati priliku da posjeti neki od mnogobrojnih događaja.

Dodao je kako Europska unija želi pružiti podršku, želi pomoći sada "kada je Grad Mostar okrenuo jedan novi list".

"Nakon deset godina, naime, održani su izbori u Gradu Mostaru i sada imamo Gradsko vijeće, imamo opoziciju. Naravno, sa svoje strane želimo pomoći i glazbenicima koji su također imali jedno teško razdoblje iza sebe. Tu su naravno i značajni turistički potencijali koje Grad Mostar svakako ima i ovo su također događanja koja ujedinjuju i okupljaju građane. 

Želja nam je da se ovaj festival i ova događanja upišu na kalendar kulture u Mostaru i da postanu jedno tradicionalno događanje. Drago mi je da smo uspjeli udružiti snage i ostvariti ovo što imamo", poručio je Sattler uoči otvaranja festivala.

Gradonačelnik Kordić istaknuo je kako ovaj događaj ima višestruku namjenu te da je jedna od njih svakako i produženje turističke sezone kako bi nakon lanjske 'covid godine' i lock- downa dali još malo zamaha turizmu u Gradu Mostaru.

"Druga priča je ona koju pokušavamo raditi zajedno i to je ta integracijska priča jer mislim da se na polju kulture možemo jako zbližiti. To je jedna humana, lijepa priča za Mostar i osobno bih se veselio kad bi ovo postala tradicija Grada Mostara te da uvijek znamo da nekako pred kraj ljeta imamo ovakvo jedno fino događanje", poručio je gradonačelnik.  

Nakon svečanog otvaranja na šetalištu Nikola Šubić Zrinjski upriličen je koncert Simfonijskog orkestra Mostar. Nakon koncerta u šetalištu, program je nastavljen u Starom gradu ispred hamama gdje je koncert održao Darko Rundek i ekipa. Inače narednih dana na dvije pozornice (šetalište i ispred hamama) će se svaku večer održavati svirke. Na šetalištu će svirke biti od 20, a ispred hamama od 22 sata.

Osim toga, veći koncerti će se održati na Kantarevcu, OKC 'Abrašević' i Muzičkom centru 'Pavarotti'.

Inače, u 22 dana trajanja festivala, u Mostaru će se na 10 lokacija održati brojne glazbene, kulturne i edukativne aktivnosti u realizaciji partnera i izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a pristup svim događajima je besplatan. Festival financira Europska unija, a provodi Mostarska rock škola i Klub 27 u partnerstvu s Gradom Mostarom.