FOTO  OPEN CITY Glazbeno ludilo započelo uz Rock školu i S.A.R.S.

Open city 2022 SARS
Hercegovina.info

Festival Open City Mostar, koji će u 16 dana na sedam lokacija predstaviti ukupno 40 izvođača, svečano je otvoren u srijedu navečer u Gradu na Neretvi, a svečanosti otvorenja nazočili su veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Veleposlanik Sattler izrazio je zadovoljstvo što i ove godine Europska unija sudjeluje u organizaciji festivala kojeg je, kako je naveo, prošle godine posjetilo oko 15 tisuća ljudi.

"Ove godine očekujemo još više posjetitelja. Ovo je 'europska godina mladih' tako mi je drago da i BiH daje svoj doprinos u tom obilježavanju. Dakle, bit će ovo dani u kojima će mladi iz BiH, a nadam se i iz regije moći pokazati sve svoje talente", rekao je Sattler na otvorenju.

"Ovo je drugo izdanje festivala koji je nekako zajednička ideja veleposlanika Sattlera i mene. Na početku priče imali smo jednu ideju da kroz kulturu i glazbu i sve ono lijepo, probamo u Gradu Mostaru ponovno unijeti duh jednog suživota i zajedništva, u čemu smo izgleda i uspjeli", istaknuo je mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je zahvalio EU što pomaže održavanju festivala.

"Trenutno je u Mostaru veliki broj turista i dijaspore pa neka i oni vide što mi to možemo. Festival traje 16 dana i održava se na više lokacija, a izlazi u parkove, na trgove, Stari grad, Kosaču…", kazao je osnivač Mostar Rock škole Orhan Maslo. 

Pritom je naglasio kako samim time što se program događa na više lokacija 'možemo vidjeti kako nam grad 'diše' u jeku turističke sezone'. Nakon svečanog otvorenja, na Hamam pozornici nastupili su Mostar Rock škola - Akademski Odjel i bend S.A.R.S.

Inače, Open City Mostar je festival Europske unije koji se po drugi put održava u Mostaru u suradnji s Gradom Mostarom.

Festival otvara javne prostore za kulturu, umjetnost, kulturnu participaciju i promociju europskih integracija i vrijednosti Europske unije te uključuje raznolike izvođače i programsku ponudu koja obuhvaća koncerte, nastupe lokalnih izvođača, suradnju s postojećim kulturnim institucijama i festivalima u Mostaru, radionice za djecu te konferencije, nudeći sadržaj za publiku svih godina i zanimanja.

Sadržaji ovog festivala su besplatni za sve posjetitelje. Inače u okviru ovog festivala održat će se Blues i rock festival (21. i 22.7., Muzički centar 'Pavarotti'), te prva noć Mostar summer festa (4.8., Kantarevac). Događaji u okviru Open city festivala će se održavati pred Kosačom, na igralištu iza Gimnazije, u Starom gradu (ispred hamama), te u OKC 'Abrašević' i MC 'Pavarotti'. Dječji program će se održati u gradskom parku Zrinjevac.