Održana javna tribina o reformi zdravstva i novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti

tribina
Govoreći o zdravstvu na području HNK, predsjednik mostarskog Gradskog savjeta Stranke za Bosnu i Hercegovinu i ministar zdravstva Federacije BiH Safet Omerović kazao je kako je zadnjih godina napravljen veliki iskorak u razvoju Regionalnog medicinskog centra "Dr. Safet Mujić" Mostar te naglasio da narednog mjeseca dolazi novi kontingent opreme vrijednosti oko 6 miliona maraka.

Istakao je kako je kao federalni ministrar pomagao i razvoj  Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ta bolnica, kako je kazao, danas ima razvijen i Odjel kardiohirurgije, te bolesnici s područja Mostara ne moraju zbog bolesti srca ići u Sarajevo ili Tuzlu, a uskoro će pružati i sve usluge kada su u pitanju zloćudne bolesti. 

Govoreći o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH,
Omerović je kazao kako će taj zakon u potpunosti biti proveden za nekih četiri do pet godina, ali da će već naredne godine građani osjetiti prve pozitivne efekte. 

Omerović je istakao kako građane treba upoznati o njihovim pravima u oblasti zdravstvene zaštite, a ukoliko im predviđene usluge ne budu pružene, građani će moći ostvariti svoja prava i putem suda.

Novi zakon predviđa i koja to prava na zdravstvenu zaštitu mogu ostvariti i osigurana i neosigurana lica.

Tako će sva djeca, od novorođenčadi do 18. godine, imati punu zdravstvenu zaštitu, a ako studira i do 26. godine. 

Trudnice će za vrijeme trudnoće i šest mjeseci nakon poroda, također imati pravo na punu zdravstvenu zaštitu, bez obzira na osiguranje.

Omerović je naglasio da država mora osigurati i minimalnu zdravstvenu zaštitu za neosigurana lica, a to uključuje, pored ostalog, sva hitna stanja, sve zarazne bolesti, kompletnu imunizaciju, sva zloćudna oboljenja, sva hronična duševna oboljenja, šećernu bolest, dijalize, hemofiliju, te pored ostalog i imunodeficitarna i degenerativna oboljenja. 

Tribini su prisustvovali predstavnici Predsjedništva Stranke za BiH, Kantonalnog vijeća te stranke te brojni građani.

(Fena)