FOTO  Održana Javna rasprava o prijedlogu Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet

FPMOZ, javna rasprava
Mostar: Održana Javna rasprava o prijedlogu Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet.

Danas je u Mostaru na FPMOZ-u održana Javna rasprava o prijedlogu Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet. Javna rasprava okupila je veliki broj uglednika iz struke i javnog života Mostara i Hercegovine.

Senat Sveučilišta u Mostaru na svojoj 18. sjednici održanoj 12. rujna 2018. godine imenovao je povjerenstvo za izradu Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet u sastavu:
1. prof. dr. sc. Mario Vasilj
2. prof. dr. sc. Šimun Bogdan
3. doc. dr.  sc. Mile Perić
4. prof. dr. sc. Grgo Luburić
5. doc. dr. sc. Tomislav Volarić
6. prof. dr. sc. Zdenko Klepić
7. prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić
8. Julijana Markota, dipl. jur

Na današnju raspravu pozvani su predstavnici studenata, gospodarskih subjekata i drugih institucija koji su područjem i radom bliski ovom studijskom programu.

Na početku rasprave nazočnima se obratio prof. dr. sc. Mario Vasilj dekan FPMOZ-a te istakao da je preddiplomski Studij promet i logistika, smjer Cestovni promet pokrenut akademske 2016/2017. godine.

U akademskoj 2016/2017 na prvu godinu upisano je 36 studenata od čega je 29 redovitih uz plaćanje te 7 izvanrednih
U akademskoj 2017/2018 na prvu godinu upisano je 41 studenata od čega je 37 redovitih uz plaćanje te 4 izvanrednih
U akademskoj 2018/2019 na prvu godinu upisano je 33 studenata od čega je 27 redovitih uz plaćanje te 6 izvanrednih

Dekan je rekao da je Povjerenstvo sačinilo navedeni prijedlog studijskog programa koji se mogao pogledati u Tajništvu fakulteta od 21. do 23. siječnja. 

Dekan je istakao važnost pokretanja diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet, a to je potvrdila i prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr.sc. Sanja Bijakšić u svom obraćanju nazočnima na raspravi koja je rekla:

"Na početku se zahvaljujem svima koji su pokrenuli ovu inicijativu nastavka diplomskog studija, jer mi znamo da ako napravimo samo prvi ciklus nismo puno toga napravili. Ono što je važno istaknuti o ovom studiju jeste da je riječ o jedinom takvom na ovom prostoru. Mi svi znamo da je SUM jedino Sveučilište na Hrvatskom jeziku koje se nalazi izvan RH, a veliku potporu su nam pružili naši prijatelji sa Sveučilišta u Zagreb, a moram se zahvaliti i svima Vama koji ste izdvojili svoje vrijeme, a posebno se zahvaljujem ljudima iz ministarstava. Svi znamo što se dogodilo prije par dana zbog nekoliko centimetara snijega kod Jablanice, a ja se nadam da kada mi budemo imali naše magistre cestovnog prometa da to takvih situacija neće nikada više doći".

Program diplomskog studija ukratko je predstavio doc. dr, sc. Tomislav Volarić pomoćnik dekana i voditelj Centra i Ureda za Informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (IT Centar SUM) koji je rekao "Na temelju znanstveno-stručnih razloga kao i relevantnih informacija Zavoda za zapošljavanje dobili smo uvid u potrebe tržišta rada (u okviru znanstveno-istraživačkih institucija, javnog sektora, kao i različitih tvrtki iz gospodarskog sektora) na osnovu kojeg smo zaključili da bi, diplomski Studij prometa i logistike, smjer cestovni promet, popunio prazninu i permanentnu potrebu za kadrovima koji posjeduju stručna znanja iz poslova polja Tehnologije prometa i transporta, odnosno planiranja i organiziranja odvijanje prometa".

U nastavku pročitajte što su izjavili sudionici rasprave za portal HERCEGOVINA.info.

Miroslav Grubišić, doc. Fsre :U ime fakulteta i nastavnog osoblja veoma mi je drago da ste prepoznali jedan ovakav projekt. Osnivanje ovog studija na našem sveučilištu za nas je veoma važno iz razloga jer mi taj studij nismo imali, a sada nam se otvara mogućnost da ga imamo na kućnom pragu. Ja bih sve vas nazočne zamolio ako ste u mogućnosti da nam izađete u susret tijekom nastavnog procesa da odredite kontakt osobe koje bi bile veza s našim nastavnim osobljem i studentima, te da im omogućite studentske posjete vašim poduzećima i institucijama, jer mi u nastavnom planu imamo tu obvezu. To je spoj teorije i prakse koji će držati ovaj Studij na jednoj visokoj razini. Iskreno se nadam da ćete prepoznati naše potrebe i da ćete se odazvati našem pozivu za suradnju.

Vesna Kazazić, redovita profesorica, pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja: Sveučilište u Mostaru podržava otvaranje Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet. To je na liniji onoga što smo mi jučer raspravljali na sjednici senata Sveučilišta o tome kako ćemo planirati upisne kvote u narednoj akademskoj godini pa smo rekli da moramo voditi računa o tome da programi tih studija budu prilagođeni potrebama tržišta rada, te da vidimo koliko ima neuposlenih na zavodima za zapošljavanje i da vidimo koje su njihove potrebe za kadrovima. Mi ispred Sveučilišta u Mostaru pozdravljamo ovu ideju i da studenti koji završe preddiplomski studij imaju mogućnosti nastavka školovanja. Ovom studiju, ako i drugim studijima na našem Sveučilištu treba više povezivanja kroz praktičnu nastavu s gospodarskim subjektima na području Hercegovine, i nadamo se da ćemo tako motivirati studente i nastavno osoblje da zajednički pišu znanstvene radove, a to će biti i stimulans našim nastavnicima pri izboru u zvanja.

Marin Jelčić, Autoceste FBiH: Podržavam ideju osnivanja Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet, te dajem maksimalnu podršku za odrađivanje prakse u centru za upravljanje prometom koji se nalazi u Zenici.

Dražen Vrljić, Stručni savjetnik za planiranje prometa, urbanizam i građenje grada Mostara: Osnivanje ovog studija velika je stvar ne samo za područje Hercegovine nego i puno šire. Promet danas je grana koja povezuje i građevince i prometne inženjere, a mi do sada nismo imali stručnog kadra koji bi bili direktno vezani za ovaj resurs prometa i prometne logistike. Ja sam zaista oduševljen zbog pokretanja jednog ovakvog Studija u Hercegovini i istinski se nadam da ćemo skupa s nastavnim osobljem formirati izučene ljude koji će ostati ovdje živjeti i raditi, ali treba istaći da se nostrifikacijom diploma sa Sveučilišta u Mostaru otvara put za napredovanje u Hrvatskoj, te u Europskoj uniji.

Jasmina Pašagić Škrinjar: izv. prof. dr. sc Zavod za transportnu logistiku, Fakultet prometnih znanosti, Sveučilište u Zagrebu: Ja bih pozdravila ovu inicijativu i izuzetno je dobro što će studenti imati mogućnost nastavka studiranja. Ovo je jedan zahtjevan projekt, i nije lako sve to organizirati, ali promet je danas jedan od osnovnih elemenata u svim segmentima života. Mi tu imamo puno posla, i zbog novih tehnologija treba nam visoko educiran kadar. Nužno je povezivanje studenata i gospodarstva gdje će oni imati mogućnost da se kroz različite projekte isprobaju u praksi, i to će uz suradnju između naših Sveučilišta dati dobar rezultat.

Marko Šantić, Gospodarska Komora Federacije Bosne i Hercegovine: Otkako je na Sveučilištu Uprava na čelu s rektorom Tomićem počelo se prepoznavati potrebe tržišta i Sveučilište odlično kreće u tom pravcu. Mi iz Gospodarske komore podržavamo ovakav rad našeg Sveučilišta , a s obzirom na to da imamo na raspolaganju preko 20 granskih udruga stojimo na raspolaganju našem Sveučilištu za sve stručne i praktične dijelove nastave.

Mija Glamuzina, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija :
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u potpunosti podržava uvođenje Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet. Istakli smo da na tržištu rada postoji deficit ovih kadrova i postoje brojne institucije u kojima bi ti kadrovi mogli raditi, od onih na državnoj razini, do institucija na federalnoj razini. U planu je i osnivanje Agencije za sigurnost prometa u kojoj bi definitivni mogli biti uposleni polaznici ovog budućeg diplomskog studija. Istakli smo i da smo na raspolaganju Sveučilištu i fakultetu za bilo kakav daljnji oblik suradnje u smislu organiziranja studijskih posjeta ili nekih vrsta praksi, drugim riječima učinit ćemo sve kako bi kadar koji dolazi s fakulteta bio što kvalitetniji i bolji.

Stjepan Krasić, Ministar prometa i veza HNŽ : Na poziv fakulteta nazočili smo na Javnoj rasprava o prijedlogu Studijskog programa diplomskog Studija promet i logistika, smjer Cestovni promet. Kao i svi ostali tako je i HNŽ- a dala suglasnost za pokretanje studija. HNŽ se nalazi na interesantnom prometnom položaju. Ovo je po prvi puta na našem javnom Sveučilištu da se pokreće diplomski Studij prometa i logistika, smjer Cestovni promet. Ako se usvoji ovaj elaborat nama samo ostaje da poželimo dug vijek i sreću fakultetu u nadi da će princip izvrsnosti biti glavni princip za budući rad fakulteta.

HERCEGOVINA.info