Održan sastanak predstavnika Komore i BBI banke

Bila je to prilika da se ova uspješna banka prvi put službeno predstavi članovima uprave Komore i obratno, da se Komora i njezin rad predstave međunarodnoj bankarskoj kući koja se specijalizirala za potporu malom i srednjem poduzetništvu.

Gospoda Haris Hadžić i Kenan Jusufspahić govorili su o dosadašnjim uspjesima BBI banke, o čijoj financijskoj stabilnosti i strateškom usmjerenju brinu bogate zemlje iz Zaljeva. Ova banka utemeljena je 19.10.2000. godine kao prva banka u Evropi koja posluje na principima islamskog bankarstva, a osnivači spadaju medu najjače svjetske financijske institucije, koje svojim sredstvima od preko 22 milijarde USD stoje iza svih njenih poslovnih aktivnosti.

Posebno je naglašena zainteresiranost Turske za ulaganja u našoj zemlji, kao i u drugim državama naše regije, a plasman turskog kapitala već je vidljiv i u Srbiji, Hrvatskoj i drugim područjima Balkana. Bankarski sistem u tom pogledu igra presudnu ulogu, a istinski se efekti u budućnosti tek očekuju, kazao je Haris Hadžić, rukovoditelj Odjela BBI VIP biznis kluba.

Ova banka trenutačno je rangirana kao 9. po snazi u našoj zemlji.

Primarni zadatak Bosna Bank International je da finansijski podržava i prati svoje klijente, pravna i fizička lica.

Formiranjem BBI VIP Business Cluba (Poslovni klub) ova banka odlučila je sa svojim poslovnim partnerima raditi na kreiranju nove, prosperitetnije i zdravije poslovne klime u BiH, pogotovo kad je u pitanju privlačenje stranih investicija i poslovanje sa inostranim partnerima, istaknuto je na radnom sastanku BBI banke i Komore Grada Mostara.

Predsjednik Komore Dalibor Miloš, potpredsjednik Šefik Voljevica i glavni tajnik Miljenko Buhač, upoznali su goste iza Sarajeva s dosadašnjim djelovanjem Komore, koja u ovom trenutku okuplja 50 firmi i poduzeća s područja čitavoga grada, istaknuvši otvorenost ove asocijacije poduzetnika prema svim inicijativama i programima koji su u službi razvitka poduzetništva.

Zajednički je zaključak kako regija Hercegovine ima gotovo neograničene potencijale za privredni razvoj, pri čemu veliki niz branši i gospodarskih grana u ovom pdoručju ima i tradiciju i zavidne rezultate.

Načelno je dogovoreno da se, između ostaloga, u najskorije vrijeme zajednički organizira konferencija za poduzetnike, na kojoj bi se BBI banka prezentirala kao financijska institucija koja financira zrele i inovativne projekte malih i srednjih poduzeća, dok bi uloga Komore, u suradnji s bankom i drugim partnerima, bila okupiti što više privrednih subjekata kako bi se začeli poslovni kontakti, omogućilo B2B poslovanje, unaprijedila poslovna klima i okruženje za mala i srednja poduzeća, te pojedine regije naše zemlje dodatno približile.