Od sutra naplata parkinga u Mostaru, donosimo pojedinosti koje vam mogu koristiti

Mo parking signalizacija Splitska ulica
Hercegovina.info

Iako je prošlo nekoliko godina od kada su postavljeni parking satovi na ulicama Mostara, tek od 7. veljače 2022. godine počinje naplata parkinga po zonama. Do sada su parking plaćali pojedinci koji su dolazili iz drugih gradova Bosne, Hercegovine, te drugih zemalja.

Proteklih dana na ulicama je postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija. Parking satovi na mjestima gdje je došlo do prenamjene prometovanja (poput dijela Avenije, od zgrade Mostarka prema novom mostu i obrnuto) su uklonjeni, te će biti postavljeni na drugim lokacijama gdje se bude naplaćivao parking.

Parking se neće naplaćivati nedjeljom i praznicima, a subotom je naplata do 15 sati. Radnim danima parking se naplaćuje od 7 do 18 sati (od studenoga do kraja ožujka), odnosno od 7 do 21 sat (od travnja do kraja listopada).

"Stanovnici prve zone mogu kupiti kartu koja vrijedi i za prvu i za drugu zonu. Želimo rasteretiti centar grada gdje su sve institucije, a pogotovo po kišnom vremenu se stvaraju gužve i prometne nesreće. Smanjivanjem broja zona smo omogućili svim građanima da mogu parkirati na 85% grada".

"Kroz odluku Gradskog vijeća s predzadnje sjednice definirane su cijene. I. zona je 1,50 KM/sat, II. zona je 1,00 KM/sat, dnevna parking karta je 20/15 KM ovisno o zoni", naveo je direktor 'Mo parkinga' Ivan Barbarić.

Karte se mogu plaćati na više načina, a postoje i povlaštene parking karte. Povlaštena karta je povlaštena mogućnost za sve građane grada Mostara da po posebnim cjenovnim uvjetima koriste javnu površinu parkinga u odnosu na sve ostale. Povlaštene parking karte ne osiguravaju slobodno parking mjesto za korisnike. Povlaštene parking karte se izdaju u trajanju od mjesec, ili godinu dana.

U prvoj fazi naplate koja počinje 7.2.2022., parkirališta s rampama (parking iza Vijećnice, kod Đačkog doma, kod Doma zdravlja, iza HNK, iza zgrade Federalne Vlade) će moći koristiti vlasnici povlaštenih parking karata Zone I i Zone II.

Nakon kupovine mjesečne ili godišnje parking karte, korisnici usluga JP 'Mostar Parking' d.o.o. Mostar su dužni sačuvati račun o kupovini. 'Mostar Parking' korisnicima neće izdavati naljepnice za automobile. Kontrolori će nakon početka naplate 7.2.2022. skenirati registracijske oznake automobila te ako je korisnik kupio povlaštenu parking kartu, kontrolor će iz 'Mostar Parking' sustava dobiti informaciju o posjedovanju povlaštene parking karte.

Korisnici satnih ili dnevnih parking karata kupljenih preko parking aparata su dužni kartu istaknuti na unutrašnjoj strani prednjeg vjetrobranskog stakla te karta mora biti okrenuta prema prednjoj strani automobila.

Koju dokumentaciju trebate donijeti u navedeno poduzeće za povlaštene parking karte, te koliko košta koja karta (fizičke osobe, pravne osobe, rezervirana parking mjesta, komercijalna parking karta i dr.) možete pogledati ovdje.