NOVOST U GRADU Mostar je dobio kontejnere za električni i elektronski otpad, evo gdje će smeće završiti

Električni otpad recikliranje Mostar

Građani Mostara dobili su pored postojeće infrastrukture i nove kontejnere za elektronski i električni otpad. Zbog lošeg iskustva s kontejnerima koji su trebali služiti za razvrstavanje papira od ostalog smeća, a koji su većinom razvaljeni i služe za miješani otpad, odlučili smo provjeriti kako će točno funkcionirati recikliranje ove vrste otpada.

"Elektronski otpad spada u specijalnu ili posebnu vrstu otpada. Sve aparate kada kupujemo ima naknada koja je uključena u cijenu koja ide u poseban fond. Iz tog fonda se financira recikliranje i zbrinjavanje. Na našem području postoji ovlašteni operater CELC sistemi. Oni iz tih naknada nabavljaju i postavljaju te kontejnere koji se prazne. Na našem području za CELC to radi Figos iz Bišća polja koji se bavi i drugim sekundarnim sirovinama. Ti uređaji se rastavljaju na različite komponente; metal, plastika i one dalje idu u inozemstvo reciklažu jer kod nas ne postoje tvrtke koje se time bave", kaže za Hercegovina.info Željka Aničić iz Službe za komunalne poslove Grada Mostara.

Reciklirati se može i na druge načine.

"S druge strane imate trgovce kućanskim aparatima, primjerice, kada kupujete novu perilicu za rublja, možete dovesti svoju, iste marke, te je onda dalje predaju ovlaštenim operaterima", dodaje Aničić.

Električni otpad recikliranje Mostar

Puno je korisnih sirovina tako da neće sve završiti na Uborku.

"Grad u ovom slučaju nije imao nikakve troškove. To je projekt CELC-a i Fonda za zaštitu okoliša. Ranije su bili po školama, a nakon toga su stavljeni na Aveniji i Zaliku. Sada su dodani na još sedam lokacija. Sigurno neće završiti na Uborku jer tu ima puno korisnih sirovina. U Sarajevu je bilo puno krađa i obijanja zbog toga. Sada je napravljen sigurnosni sustav, da kada nešto ubacite više ne možete izvaditi", zaključila je Aničić za naš portal.

Kontejneri su postavljeni na sedam lokacija: Tekija, Ulica Rude Hrozničeka Rodoč, Mehe Arapa, Splitska ulica, fra Didaka Buntića, Dubrovačka ulica i kneza Višeslava.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.