FOTO  Novi uspjesi na Odjelu za gastroenterologiju KB Mostar

Danas, pod vodstvom prof.dr.sc. Davora Štimca sa Zavoda za gastroenterologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i domaćeg liječničkog tima prof.dr.sc. Milenka Bevande, voditelja Odjela za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KB Mostar, je istoj pacijentici obavljen zahvat vađenja  intragastričnog balona, a novom pacijentu postavljen.

Radi se o balonu koji je smanjivao volumen želuca i na taj način omogućio pacijentici unos manjih količina hrane, što je dovelo do redukcije tjelesne težine. Gastroskopskim putem se unosi sonda u želudac, nakon toga kroz kateter se sonda puni i pretvara u loptu dimenzija 10x10x10 cm. Lopta se napuni sa 400 ml tekućine i ona se raširi unutar želuca vršeći pritisak na stijenku želuca. Tako se stvara osjećaj sitosti kod pacijenata. Glatka lopta se okreće u želucu i ostavlja vrlo mali prostor za unos hrane. Tako u želucu, od prosječnih 1200, ostaje 200 ml prostora za unos hrane", pojasnio je prof. dr. sc. Davor Štimac.

Koristi se kod pacijenata sa debljinom trećeg stupnja, a naša pacijentica ovom metodom je izgubila 17 kg, što je jako teško postići drugim metodama osim kirurškim.

„Osim toga, danas je po prvi puta u Mostaru napravljena metoda ligiranja varikoziteta kod pacijenata oboljelih od ciroze jetre. Govorimo o proširenim krvnim žilama jednjaka koje vrlo često mogu prokrvariti, a obzirom da su ta krvarenja po život opasna, koristimo metodu koja najčešće rezultira spašavanjem istog", kazao je dr. Štimac.

Varikoziteti se mogu odstraniti na razne načine, a ovo je pokušaj da se to uradi endoskopskim, tj. neinvazivnim postupkom sa smanjenim rizikom na minimum. Kod pacijenata nakon jednog ili dva zahvata varikoziteti nestaju i time se trajno uklanja problem koji mu ugrožava život.

Od danas će Klinička bolnica Mostar imati obučen tim prof. dr. sc. Milenka Bevande koji će nastaviti odgovorno pristupati navedenim zahvatima.

Sukladno tomu, želimo Vas obavijestiti i pozvati na održavanje monotematskog mini simpozija na temu: „Liječenje debljine", pod organizacijom Liječničke/Ljekarske Komore HNŽ/K, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Kliničke bolnice Mostar.

Simpozij će se održati danas 7. rujna 2012. godine s početkom u 17.00 sati u predavaonici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.