Novi dom ne rješava problem mostarskih studenata

Tako je nedavno potpisan ugovor o izgradnji i opremanju studentskog doma u započetoj Vakufskoj zgradi u Mostaru između novog rektora Univerziteta "Džemal Bijedić" prof. dr. Ahmeda Džubura, rektora Sveučilišnog kampusa ACELE Antaliya Zennel Abedin Šehi, i predsjednika Medžlisa IZ-a Mostar Ramiza Jelovca.
Ovaj projekt bit će realiziran kroz sporazum o međunarodnoj suradnji i razmijeni studenata, znanstvenih i istraživačkih projekata Univerzitetskog kampusa ACELE iz Antalije i Univerziteta "Džemal Bijedić". Potpisani ugovor predviđa da će Grupacija Kale čelik dovršiti izgradnju i prilagođavanje započete Vakufske zgrade kod autobusnog i željezničkog kolodvora za potrebe studentskog smještaja. Vrijednost radova procjenjuje se na iznos od nekoliko milijuna maraka. Ugovorom je precizirano da svi radovi budu okončani do početka nove akademske godine.

Dom za turske studente

Prema riječima rektora Džubura, trenutačno je u fazi postupak prikupljanja dokumentacije kako bi se moglo pristupiti izgradnji spomenutog centra, te nema nikakvih prepreka kaje bi mogle stati na put izgradnji.
- Ovaj studenski dom je planiran isključivo za studente, strane državljane. Od iduće akademske godine će na Univerzitet doći studirati oko 2000 turskih studenata te će u ovom studenskom domu biti osiguran boravak za njih. S obzirom da još nemao točan podatak koliko će ih doći, ne znam hoće li u istom biti prostora i za potrebe domaćih studenata. Znamo samo da će njihov broj biti eliminiran našim kadrom i infrastrukturnim potencijalima, kazao je Džubur.
Već odavno su svi upoznati da studenti čija je adresa stanovanja Studenski dom Univerziteta "Džemal Bijedić" na veliku žalost žive u jako lošim uvjetima. Dom je smješten u četiri različita objekta USRC-a Mithad Hujdur Hujka, a to su nekadašnje spavaonice bivše JNA u Sjevernom logoru, koje su tek malo dorađene i prilagođene studentima. Iako im je obećana pomoć za izgradnju novog studentskog doma, od toga za sada još uvijek nema ništa, a očito ni izgradnjom ovog centa njihovi problemi neće prestati. U spomenutom studenskom centru će biti osiguran boravak turskim studentima koji u idućoj akademskoj godini imaju namjeru studirati u Mostaru, dok će ostali nastaviti živjeti u dotrajalim prostorijama i neadekvatnom stanju, sve dok se ne dogodi čudo.

Čudo na pomolu

A da će se dogoditi čudo postoji velika vjerojatnost, s obzirom na planove koje ima novi rektor Džubur. Naime, on ima u planu vrlo brzo unutar kampusa uraditi projekt studenskog doma za studente koji dolaze iz BiH i okolnih zemalja. Naravno, ovaj tip projekta je još u fazi ideje, jer se ide redoslijedom da se prvo radi rektorat, mreža cesta, zatim parter i projekt knjižnice te tek onda studenski dom.
- Zacrtali smo da idemo tim redom, i mislim da ćemo uspjeti u namjerama. Posljednjih dana smo imali nekoliko sastanaka u Sarajevu s predstavnicima vlasti, i cijeli idući tjedan će biti u cilju razgovora s ljudima koji će odlučivati o tome da i naš Univerzitet bude tretiran kao Sveučilište u Mostaru i Sveučilište u Tuzli kada je u pitanju raspodjela sredstava prema županijama u kojima studiraju studenti središnje Bosne. Imamo veliki broj studenata iz spomenute županije, a nismo posljednjih godina od Vlade dobili ni marke, dok je 2009. odlukom Vlade Sveučilište dobilo oko 1,200.000 maraka, a Sveučilištu u Tuzli oko1,270.000 maraka. Stoga nam je to sada prioritet i radimo na tome da se to promijeni, zaključio je Džubur.

Piše: Almedina Bečić/ dnevni-list.ba