Nova Vlada za 15 dana: Obrazovanje HDZ-ovima, zdravstvo 'platformašima'

Vlada ZHŽ, vodoprivreda, HNŽ, HNŽ, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Vlada HNŽ, Skupština HNŽ-a, Vlada HNŽ, bojkot, Denis Lasić, pripravnici, HNŽ, Vlada HNŽ, popis, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, stranke hnž-a, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, imena, kandidati, HNŽ, skupština hnž, Mostar, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, CCI, županija, HNŽ, Skupština HNŽ-a, premijer Vlade HNŽ, tužiteljstvo hnž, Vlada HNŽ, Natječaj, javni natječaj, stipendije, Vlada HNŽ, Mostar, radionica

Nakon jučer održanog sastanka četiri stranke, mandatar za sastav nove Vlade Denis Lasić iz HDZ-a BiH kazao je za Dnevni list da je sjednica Skupštine pokazala da su stvari krenule u pozitivnom smjeru i da će nova Vlada u kojoj će sjediti dva HDZ-a, SDP i SDA biti formirana uskoro.

"Razgovori su dobri i još veći smo optimisti u tom smjeru. Očekujem da ćemo u idućih petnaestak dana imati Vladu", kazao je Lasić, dodajući da će se odmah nakon Bajrama krenuti sa svakodnevnim razgovorima u cilju formiranja Vlade.

Raspodjela

Na jučerašnjem sastanku je bilo, kazao je Lasić, pomaka i po pitanju raspodjele resora u budućoj Vladi.

Prema njegovim riječima, krenulo se u raspodjelu resora prema sadašnjoj situaciji uz male preinake. Primjedbe od oba bloka su uvažene tvrdi on. Lasić je pojašnjavajući konkretnu raspodjelu kazao da bi resor obrazovanja mogao pripasti bloku HDZ-ova, a resor zdravstva bloku platforme.

"Ne mora biti baš tako, ali vidjet ćemo još koji su to resori. Uglavnom, uvažila se činjenica da obrazovanje pripadne hrvatskom bloku", pojasnio je Lasić. Kada je u pitanju mjesto drugog dopredsjedatelja u Skupštini iz reda srpskog naroda, koje je do sada bilo prepreka između HDZ-a BiH i SDP-a, Lasić kaže da će se to pitanje "lako riješiti".

Raspodjela resora, jasno je već sada, bit će urađena po principu da svaka stranka daje najstručnije ljude za ministarske pozicije, a da se Ujedno raspodjeli i stranačka odgovornost po resorima, odnosno da se najjača ministarstva podjele ravnomjerno među blokovima. Na tom tragu je i zahtjev bloka SDP-SDA koji će tražiti resor zdravstva, ako HDZ-ovima pripadne obrazovanje.

Čekanje

Ako se budući koalicijski partneri dogovore o raspodjeli resora i ako dogovor bude na principu stare raspodjele uz rotacije ministarstava obrazovanja i zdravstva, onda bi HDZ-ovima osim obrazovanja pripala ministarstva MUP-a, prometa i veza, poljoprivrede i branitelja te mjesto premijera. S druge strane, SDP-u i SDA bi pripalo zdravstvo, pravosuđe, financije, građenje, gospodarstvo i turizam

Na kraju valja naglasiti i to da o dogovoru u HNŽ-u ne odlučuju samo županijski odbori, već i vrhovi stranaka kojima je HNŽ od velike važnosti.

Poznato je i da se na dogovor čeka zbog situacije u Srednjobosanskoj županiji i inzistiranja da se ove dvije županije "riješe" u paketu. Formiranje vlasti bi u obje županije, prema izjavama nekih dužnosnika, moglo sačekati dogovor na državnoj razini.

Piše:  Vanja Bjelica - Čabrilo / Dnevni list