FOTO  Nova predstava HNK Mostar Ljepotica iz Leenanea

Ljepotica iz Leenanea, HNK Mostar, predstava

Riječje o crnoj komediji s elementima melodrame i horora, čija se radnja događa početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske.
Kroz odnos majke i kćeri McDonagh prikazuje sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenih osobnih, socijalnih i nacionalnih snova. U njegovom dramskom prosedeu nema egzistencijalitičkih dvojbi, niti intelektualnog pozerstva.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Sandra Krgo Soldo, Robert Pehar i Bojan Beribaka. Režiju potpisuje, gost iz Sarajeva, Segor Hadžagić, a scenografiju i kostimografiju Mirta i Matko Vekić iz Zagreba. Probe, za ovu drugu ovosezonsku premijeru u HNK Mostar, počele su sredinom ožujka.

"Ljepotica iz Leenanea" premijerno je izvedena u veljači 1996. u Druid Theatre Company u Irskoj, a veliki je uspjeh doživjela i na londonskom West Endu i Broadwayu.

Premijera u svibnju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru bit će drugo postavljanje ovog komada u našoj zemlji, nakon što je 1997. nacionalnu praizvedbu doživio u Kamernom tetaru '55 u Sarajevu, dok je u regiji izvođen u više navrata.
S ovom se predstavom Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastavlja repertoarno profilirati ne samo kao teatar koji se podjednako oslanja na suvremene domaće i strane autore, čiji tekstovi tematski i idejno iznimno uspješno korespondiraju sa izazovima današnjice, nego želi napraviti iskorak u pravcu osmišljavanja prepoznatljivog vizualnog identiteta svojih predstava, koji bi trebao postati standard, u cjelosti kompatibilan recentnim europskim strujanjima.


Inače, Hrvatsko narodno kazalište sa svojom iznimno uspješnom i nagrađivanom predstavom Chick lit u režiji Tanje Miletić Oručević 28. travnja gostuje na Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta u Splitu "Marulićevi dani".