Nova marka HP Mostar s likom fra Mladena Hrkaća

Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 9 maraka (8 maraka + vinjeta), žig i omotnicu prvoga dana „Međunarodni dan ljudske solidarnosti - fra Mladen Hrkać". Marku nominalne vrijednosti 2,90 KM dizajnirao je Miro Raguž, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 20. prosinca 2013. godine. Prijedlog za izdavanje ove marke potekao je od Humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać", a marka je predstavljena na Humanitarnoj večeri „Pomozimo zajedno" koja je održana 20. prosinca 2013. u dvorani kina „Borak" u Širokom Brijegu u 18 sati.

Organizacija ujedinjenih naroda proglasila je 2006. godine, 20. prosinac Međunarodnim danom ljudske solidarnosti kako bi istaknula važnost solidarnosti i podsjetila na sve one kojima je u današnje vrijeme pomoć najpotrebnija. Ova marka nosi lik hercegovačkog franjevca fra Mladena Hrkaća (Izbično, Široki Brijeg, 19. prosinca1950. - Zagreb, 8. kolovoza 2010.) koji je u svim ljudima vidio svoju braću. Istom je mjerom i ozbiljnošću pristupao vjeronauku, propovijedi, pastoralnom razgovoru kao i onom da treba stati u obranu nejakih, obespravljenih, da se mora podignuti svoj glas, da treba stati pred tenkove. Bio je vikar, dekan, župnik, gvardijan i odgojitelj mladih fratara. Ostat će zapamćen kao gvardijan širokobriješkog samostana koji je 1991. godine, u vrijeme zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije u Pologu, imao ključnu ulogu u sprječavanju eskalacije sukoba. Svećenik je to kojega, ne samo da je slušao okupljeni narod, nego su ga i politički predstavnici iz tadašnjih vremena iznimno uvažavali te isticali kao jednoga od najzaslužnijih za miran rasplet tadašnjih prilika.

U Zagrebu je 16. lipnja 2010. godine osnovana Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać" s ciljem pružanja informacijske, financijske i logističke pomoći osobama sa zdravstvenim poteškoćama koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb. Kroz rad ove udruge nastavlja se sve ono što je fra Mladen Hrkać živio, a to je nesebično pomaganje svima potrebitima. Hrvatska pošta Mostar izdavanjem ove poštanske marke na svoj način daje potporu Humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać", javlja portal HP Mostar www.post.ba.

ktabih.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa