Nova marka HP Mostar s likom fra Mladena Hrkaća

fra Mladen Hrkać, Hrvatska pošta Mostar, poštanska marka, Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać"
Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 9 maraka (8 maraka + vinjeta), žig i omotnicu prvoga dana „Međunarodni dan ljudske solidarnosti - fra Mladen Hrkać". Marku nominalne vrijednosti 2,90 KM dizajnirao je Miro Raguž, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 20. prosinca 2013. godine. Prijedlog za izdavanje ove marke potekao je od Humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać", a marka je predstavljena na Humanitarnoj večeri „Pomozimo zajedno" koja je održana 20. prosinca 2013. u dvorani kina „Borak" u Širokom Brijegu u 18 sati.

Organizacija ujedinjenih naroda proglasila je 2006. godine, 20. prosinac Međunarodnim danom ljudske solidarnosti kako bi istaknula važnost solidarnosti i podsjetila na sve one kojima je u današnje vrijeme pomoć najpotrebnija. Ova marka nosi lik hercegovačkog franjevca fra Mladena Hrkaća (Izbično, Široki Brijeg, 19. prosinca1950. - Zagreb, 8. kolovoza 2010.) koji je u svim ljudima vidio svoju braću. Istom je mjerom i ozbiljnošću pristupao vjeronauku, propovijedi, pastoralnom razgovoru kao i onom da treba stati u obranu nejakih, obespravljenih, da se mora podignuti svoj glas, da treba stati pred tenkove. Bio je vikar, dekan, župnik, gvardijan i odgojitelj mladih fratara. Ostat će zapamćen kao gvardijan širokobriješkog samostana koji je 1991. godine, u vrijeme zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije u Pologu, imao ključnu ulogu u sprječavanju eskalacije sukoba. Svećenik je to kojega, ne samo da je slušao okupljeni narod, nego su ga i politički predstavnici iz tadašnjih vremena iznimno uvažavali te isticali kao jednoga od najzaslužnijih za miran rasplet tadašnjih prilika.

U Zagrebu je 16. lipnja 2010. godine osnovana Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać" s ciljem pružanja informacijske, financijske i logističke pomoći osobama sa zdravstvenim poteškoćama koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb. Kroz rad ove udruge nastavlja se sve ono što je fra Mladen Hrkać živio, a to je nesebično pomaganje svima potrebitima. Hrvatska pošta Mostar izdavanjem ove poštanske marke na svoj način daje potporu Humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać", javlja portal HP Mostar www.post.ba.

ktabih.net