Norvežani doniraju 2 milijuna maraka za zgradu Općinskog suda

Titov most u Mostaru

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku predstavnika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, norveškog Veleposlanstva u BiH, Skupštine HNŽ-a, Vlade HNŽ-a, Grada Mostara i Općinskog suda u Mostaru. 

Izabrana lokacija

Prema riječima predsjednika Općinskog suda Marina Zadrića, izabrana je lokacija i objekt koji će se rekonstruirati, a radi se o zgradi bivše Četvrte osnovne škole u Mostaru koja je trenutačno devastirana.  

- Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeća BiH je prepoznalo kako naš sud ima probleme s prostornim kapacitetima što nam uvelike otežava i usporava rad na predmetima, te se pokrenula ova inicijativa, kazao je Zadrić. O detaljima rekonstrukcije i koliko će biti potrebno sredstava da se zgrada obnovi i da bude useljiva, Zadrić je kazao kako je u ovom trenutku rano govoriti. 

- Rano je govoriti o toj vrsti detalja, dogovor je sklopljen  kad je u pitanju sama procedura, odabran je objekt koji će se rekonstruirati, a o količini novca koliko je potrebno još je rano govoriti, kazao je. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće i norveško Veleposlanstvo izraditi će prijedlog memoranduma o razumijevanju kojim će se definirati međusobne obveze svih sudionika u realizaciji ovog projekta. Iz norveškog Veleposlanstva izrazili su spremnost norveške vlade da za ovaj projekt donira dva milijuna maraka, dok bi se ostala potrebna sredstva osigurala iz proračuna HNŽ-a i drugih donatorskih izvora.

- Potrebno je i da županijska Vlada osigura milijun maraka, a sredstva ćemo tražiti i preko drugih donatora, dodaje Zadrić.

Zadovoljiti prostorne potrebe


Hoće li se novom zgradom u potpunosti zadovoljiti prostorne potrebe Općinskog vijeća, ostaje za vidjeti. Zadrić je kazao kako će se o tome razmišljati u dogledno vrijeme, te da nije siguran hoće li čitav Općinski sud preseliti u novu zgradu, ili će i nakon izgradnje nove zgrade Sud nastaviti koristiti prostorije kojima trenutačno raspolaže.  

O manjku prostornog kapaciteta vodstvo Općinskog suda već odavno upozorava. Zadrić je ranije kazao kako zbog ovog problema nisu u stanju zaposliti nove suce. Sudu nedostaje 16 sudaca, te i sve kada bi vlast osigurala sredstva za rad i plaće novih sudaca, ne bi ih imali gdje smjestiti. 

- U ovom trenutku po dva nositelja sudske dužnosti sjede u jednoj prostoriji, što im znatno otežava rad, i glavni je razlog zašto se na jedan slučaj čeka po godinu dana, upozorio je prije dva mjeseca prvi čovjek Općinskog suda. 

Veliki broj komunalnih predmeta

Općinski sud u Mostaru, kao i drugi sudovi u BiH, opterećen je komunalnim predmetima, tužbama zbog neplaćanja struje, telefona, vode, i posebice RTV pristojbi. Kada je riječ o RTV pristojbama, ovaj sud ima skoro 60 tisuća te vrste sudskih predmeta, koje objektivno nije u mogućosti završiti. Drugih komunalnih predmeta ima nezavršenih 16.768, a od toga je samo komunalnih predmeta 4768.  Posebno je loša situacija u gospodarskom referatu, gdje ima  čak skoro tisuću predmeta.    

- Rješenje se mora tražiti sustavno u izmjenama zakona, u povećanju sudskih izvršitelja, kojih trenutačno ima samo 2 u ovom sudu, pojasnio je Zadrić.  

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba