FOTO  NJEGOVANJE PJESME Došli su iz cijele BiH da pjevaju ljubavne pjesme Mostaru, Cimljanka je podigla atmosferu

Sevdah fest 2022 Potoci
Hercegovina.info

U kulturnom centru u Potocima kod Mostara održano je četvrto izdanje 'Sevdah festa' na kojem su nastupili brojni izvođači sevdalinke s područja cijele Bosne i Hercegovine.

Izvođači svih generacija su se ujedinili, te su prezentirali svoj dugogodišnji rad na njegovanju ove ljubavne pjesme. Festival nije bio natjecateljskog karaktera. Posebnu, razigranu atmosferu priredila je Zora Cvitković oz Mostara koja trenutno živi u Njemačkoj, a koja je otpjevala pjesmu 'Oj Mostaru'.

Također, organizatori su ove godine dodijelili i posebne nagrade, a riječ je o 'Mimaru sevdaha'. Riječ je priznanju koje se dodjeljuje za višegodišnje njegovanje sevdalinke na ovim prostorima. 'Mimare sevdaha' dobili su Bahrija Hadžialić, Hasiba Agić, Elmedin Balalić, Mustafa Šantić, Hamza Šantić, Salem Sihirlić, Zulfija Tahirović, Ramiz Brkić, Omer Talović, Nusret Omerika kao i Muhamed Mešić.

Na samom kraju programa nastupio je i najstariji harmonikaš Muhamed Mešić, koji ni u 86. godini života ne ispušta harmoniku iz ruku, te sa pjesmom na usnama razveseljava publiku.

Uoči samog festivala, u multimedijalnoj dvorani navedenog centra održana je panel diskusija na temu 'O mostarskoj sevdalinci'. Na ovu temu govorili su Esma Džiho, Irma Marić, Nusret Omerika, Omer Talović..

Govorilo se o počecima sevdalinke kao i njenom njegovanju kroz povijest. U festivalskom dijelu publika je mogla vidjeti 22 izvođača ove vrste glazbe koji su u Potoke stigli iz svih krajeva BiH. Neki od njih su vrsni poznavatelji tog žanra glazbe, dok su drugi, oni mlađi pokazali zavidno vladanje sevdalinkom.