Niz sadržaja oko popularizacije otvorenog i zatvorenog javnog prostora u Mostaru

Panorama Mostara
Hercegovina.info

'Mostar - Prostori koji pokreću' naziv je projekta u sklopu kojega će se u travnju organizirati nekoliko događaja s ciljem unaprjeđenja sadržaja i korištenja otvorenih i zatvorenih javnih prostora u ovom gradu.

Javni prostori su javno dobro, pripadaju svim građanima i imaju ulogu 'dnevnog boravka' u kojemu se ljudi susreću, druže, rekreiraju i odmaraju u prirodnom okruženju. Javne prostore važno je čuvati i brinuti se o njima na što nas podsjeti 22. travnja, odnosno Dan planeta Zemlje, priopćeno je iz češke neprofitne, nevladine organizacije People in Need (PIN).

Partneri na projektu planiraju nekoliko aktivnosti koje će se održati u okviru događaja 'Tjedan za planet Zemlju', tako će Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar organizirati događaj 'Pričaonica: Treba li Tebi javni prostor?', s ciljem ukazivanja na činjenicu da javni prostori pripadaju građanima, te kako se samo aktivnim sudjelovanjem svih u kreiranju sadržaja i korištenja javnih prostora može poboljšati kvaliteta života u Mostaru.

Događaj će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u četvrtak, 21. travnja, s početkom u 18 sati.

Udruženje građana 'Nešto Više' organizira Dan otvorenih vrata na temu 'Čija je ovo planeta?' u sklopu kojeg će se održati tematske učionice na otvorenom o upravljanju kućnim otpadom, recikliranju i prenamjeni otpada, kompostiranju kod kuće, o samoniklim jestivim i ljekovitim biljkama te očuvanju i razmnožavanju starog organskog netretiranog sjemena. Termin održavanja Dana otvorenih vrata bit će naknadno poznat.

Omladinski kulturni centar (OKC) 'Abrašević' i Mostar Rock School, u suradnji Muzičkim centrom (MC) 'Pavarotti', u Mostar dovode World Jazz ansambl Mimika Orchestra, koji zauzima čvrst stav o pitanjima kao što su socijalna pravda, ljudska suradnja i jedinstvo. Te vrijednosti nastoje učiniti vidljivima u glazbenom jeziku i scenskom nastupu, stvarajući atmosferu drevnog plemenskog okupljanja i povezanosti. Koncert će se održati u MC 'Pavarotti', u petak, 29. travnja, s početkom u 20 sati.

Projekt 'Mostar - Prostori koji pokreću' financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je češka neprofitna i nevladina organizacija PIN, koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta.

Zajedno s PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), OKC 'Abrašević', LDA Mostar i udruženje 'Nešto Više'. O navedenom projektu se više razgovaralo tijekom panel diskusije koja je održana tijekom trajanja mostarskog sajma. Na toj diskusiji spomenuto je kako će se ići i u revitalizaciju parka Trimuša, lokaliteta oko Partizanskog spomen groblja, te Biskupove glavice.