Ništa nisu znali, nisu vidjeli niti čuli: Sindikati šokirani visinom plaća bivše Uprave Aluminija

Aluminij Mostar, dionice, Aluminij Mostar, otvoreno pismo, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, smjena, vlada Federacije BiH, Aluminij Mostar, deblokada, Federacija BIH, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, EPHZHB, NSZ-a Aluminija, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Vlada Federacije, Hercegovina, ekonomski krah, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, strah, Lijanovići, Hercegovina, Federacija BIH, uništenje, Aluminij Mostar, sindikat, vjekoslav domljan, Aluminij Mostar, aluminij, Natječaj, direktor, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, uštede, plaće, Erdal Trhulj, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, isporuka el.energije, Aluminij Mostar, sindikat, pismo, Aluminij Mostar, spas, Ivan Kovačić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, NSZ-a Aluminija, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Nermin Nikšić, nikola krešić, platformaši, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Nermin Nikšić
... medijskim natpisima u kojima su objavljene visine plaća bivše Uprave Aluminija d.d. Mostar, što su iskazali i u priopćenju za javnost. - Svoju nestručnost i nekompetentnost nagrađivali su enormnim plaćama kao da se radi o najuspješnijim menadžerima. Dok je ta uprava sebe enormno nagrađivala, nad radnicima je vršila samovolju i mobbing. Radnici koji su ukazivali na samovolju bivše Uprave protuzakonito su izbacivani s posla, navodi se u priopćenju.

Dalje se dodaje kako je šikaniranje vršeno čak i na invalidima rada kojima je skraćeno radno vrijeme na četiri sata čime su im prepolovljeni osobni dohodci. Time je bivša Uprava nanijela ogromnu štetu ugledu tvrtke i samoj atmosferi unutar poduzeća.

Nažalost, Nadzorni odbor kao organ nadgledanja bio je dužan ukazivati na sve nepravilnosti i nezakonitosti Uprave na čelu s Ivom Bradvicom, ali je očito kako je bivši saziv Nadzornog odbora bio suučesnik nečasnim radnjama i rušenju ugleda Aluminija d.d. Mostar. Sramotno je da je za ove stvari znala većina bivšega Predsjedništva sindikata i da su unatoč svemu davali potporu bivšoj Upravi poduzeća.

U novoizabranom vodstvu Sindikata NSZ Aluminija d.d. Mostar smo zapanjeni izjavom Premijera Federacije koji je poistovjetio bivšu Upravu s radnicima. Poručujemo Premijeru da ne može prati ruke od stanja u Aluminiju, pogotovu što se tiče cijene električne energije, ako znamo da su obje Elektroprivrede u vlasništvu Federacije, navodi se u priopćenju za javnost Predsjedništva sindikata, prenosi Bljesak.info.

Na kraju dodaju kako su visoka cijena struje i nestručnost bivše Uprave i Nadzornoga odbora glavni krivci za stanje u kojem se nalazi Aluminijski d. d. Mostar. Novi saziv sindikata pozvao je Premijera na sastanak na kojem bi mu ukazali na probleme s kojima se radnici ovoga poduzeća susreću .

Bivši direktor Aluminija Ivo Bradvica u je travnju imao neto plaću od 20.036 KM. Bradvičina primanja u ožujku su iznosila 13.418 KM, a u svibnju 13.419 KM. Ništa lošije nisu prošli ni ostali direktori. U ožujku je Mladen Galić imao plaću od 9.423 KM, Željko Boras 9.091 KM, Marinko Ivanović 6534 KM, Ante Rezić 6.022, Bruno Čale 5.927 i Josip Đogić 5.741 KM. U tom razdoblju Aluminij je na mjesečnoj razini bilježio gubitke od oko 10 milijuna maraka, dok gubitak sad iznosi preko 60 milijuna maraka - prenose Agencije.