Ni nakon 15 mjeseci ne zna se tko je višak

Pratile su ga mnoge poteškoće, nelogičnosti i suprotstavljanja kako sindikata, tako poslodavca. Umjesto da je svakim danom sve bliže rješenje, cijeli postupak je sve zamršeniji.

Iako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća postignut dogovor da se do danas 31. ožujka cijeli postupak o po raspisanom internom natječaju mora okončati, prema svemu sudeći, isti će biti prolongiran. Time će se agonija 63 zaposlenika, koliko ih je proglašeno prekobrojnima, nastaviti. 

Suglasnost upitna

Prema riječima Emira Topuza, predstavnika Sindikata službenika i namještenika Gradske uprave Grada Mostara, ukoliko se ne uvaže zahtjevi u pogledu ispunjavanja zakonskih propisa, nacionalnog balansa i raspoređivanja namještenika po adekvatnoj školskoj spremi sindikat neće dati svoju suglasnost. Da bi se proces otpuštanja prekobrojnih namještenika učinio što pravednijim, Gradsko vijeće je zatražilo da se zaštite samohrane majke i hranitelji obitelji te da se obrati pozornost na moguće preraspodjele namještenika na mjesta državnih službenika tamo gdje se zadovoljavaju zakonski preduvjeti. Hoće li se spomenuto uvažiti, još je neizvjesno. Jučer je o tom pitanju bio održan kolegij u Gradskoj upravi, koji je prošao bez konkretnih zaključaka. 

- Nakon ovog razmatranja informacije o namještenicima, bit će upriličeno još jedno s prijedlozima radne skupine i sindikata. Tek nakon toga, naravno, ukoliko sve bude uredu, dat ćemo suglasnost za daljnje postupanje i okončavanje internog natječaja, kazao je Topuz.

Opterećuju proračun

Tako i dan-danas pri Gradskoj upravi djeluje isti broj namještenika, iako je cilj internog natječaja bio napokon riješiti problem prekobrojne gradske administracije koja godinama opterećuje gradski proračun, a čija su se sredstva mogla iskoristiti za brojne započete, a nedovršene gradske infrastrukturne i komunalne projekte.

U "Mo parkingu" nova radna mjesta prekobrojnima

Podsjetimo i to da se namještenici koji su internim natječajem proglašeni viškom trebaju izjasniti žele li prihvatiti posao u novooformljenoj tvrtki "Mo parking" do kraja ovog mjeseca. Tako će poduzeće "Mo parking" većini prekobrojnih postati novo radno mjesto, a samim tim će i dobar dio otpuštenih djelatnika biti zbrinut. Spomenuto poduzeće već ima formiran Nadzorni odbor i direktora, a prema najavama, u svibnju tekuće godine bi trebao početi s radom u pravom smislu te riječi. Poduzeće će biti smješteno na Bulevaru u zgradi Mukoša, a Svjetska banka kao investitor odobrila je 4 milijuna dolara za njegovo opremanje. U poduzeću će raditi 120 djelatnika, u prvoj fazi će biti primljen samo dio djelatnika, a kasnije će se, kada isto u potpunosti zaživi, popuniti zacrtana norma djelatnika.

Piše:Almedina Bečić / dnevni-list.ba