Nezadovoljstvo i mrmljanje u redovima: Rodni listovi čekaju se čak po pola dana

Nezadovoljstvo i mrmljanje u redovima na temperaturi koja je jučer u gradu na Neretvi sezala i iznad 35 stupnjeva Celzijevih bili su najbolji pokazatelj sporosti i nefunkcionalnosti administracije koja je, prema brojnim izvješćima, u državnim službama čak i prekobrojna, piše Dnevni list.

Ogromni redovi

Vrhunac nezadovoljstva među građanima koji su čekali svoj rodni list za neki drugi red, poput reda za domovnicu ili putovnicu, donijela je šokantna informacija da je zablokirao sustav rada i da će svi koji su došli morati sačekati malo duže no što je planirano.

Naime, novi sustav je uveden za rodne listove koji će biti trajni, ali to građanima nije bilo dovoljno opravdanje zbog odnosa prema ljudima koji čekaju.
- Zna i golub na grani da sad zbog vađenja putovnica svima trebaju rodni listovi i da ustaljeni tim ljudi nije u mogućnosti odraditi sav posao, pa su mogli organizirati više radnih jedinica i pokrenuti one što ništa ne rade na neke nove, ako treba i punktove, kazao je sredovječni muškarac koji nije želio reći svoje ime zbog specifičnosti posla kojim se bavi.

-Ovo nema ni u filmovima, da bi čovjek izvadio sve potrebne dokumente za odlazak na ljetovanje u susjednu Hrvatsku, za što nije trebalo ništa do osobna iskaznica, sada treba doslovno uzeti godišnji odmor, rekla je tridesetogodišnja Sanela. Preznojila se od čekanja i, kako je naglasila, strahuje da će dehidrirati jer ako iziđe iz reda i ode si kupiti vodu neće je nitko pustiti na njezino mjesto pa će ostati bez izvađenog dokumenta, za što je uzela slobodan dan.

O rješenju se i ne misli

Za kolapse koji se događaju građani su jednoglasno krivili administraciju i neorganiziranost, uvjereni da se takvo što ne događa nigdje osim u Mostaru, gdje ništa i ne funkcionira kao u drugim gradovima.

Inače, radno vrijeme matičnih ureda u Mostaru je od 8.30 do 14 sati i, kako su potvrdili i iz Gradske uprave, nema vremenskog perioda u kojem nije gužva s redovima nestrpljivih građana.

No, da bi se problem riješio i olakšalo građanima dobivanje osnovnog dokumenta na koji su stekli pravo samim rađanjem, nitko od relevantnih osoba nije ništa pokušao promijeniti. To svjedoči činjenica da je radno vrijeme svih ureda nepromijenjeno, a o otvaranju pomoćnih ureda za izdavanje rodnih listova, kako doznajemo iz krovne kuće Grada Mostara, nitko nije ni razmišljao. Tako su građani osuđeni na zauzimanje mjesta za vađenje osnovnog dokumenta dolaziti prije no što djelatnicima matičnih ureda alarmi za jutarnje buđenje i zazvone.

Dnevni list