FOTO  NEVIDLJIVE Ima li žena u književnosti Mostara?

Žene u književnosti
Hercegovina.info

U okviru manifestacije 'Svibanj u bašti Ćorovića kuće' održana su dva događaja, a riječ je o tribini i izložbi. Oba događaja, zbog lošeg vremena, održana su u dvorani Ćorovića kuće.

Tribina pod nazivom 'Nevidljive žene u književnosti Mostara' upriličena je u suorganizaciji SPKD 'Prosvjeta' i Inicijative građanki i građana Mostara, a o navedenoj temi su govorile književnice ovog grada Marela Jerkić Jakovljević i Senka Marić.

Prisutni su se, kroz prezentaciju Alme Pelo Zagorčić, upoznali o ženama, književnicama kroz povijest Mostara. Žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe na ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i službeni podaci o njihovom radu su oskudni.

Književnice su u prošlosti uglavnom pisale pod pseudonimima ili su povezivane sa poznatim književnicima i pjesnicima kako s područja Mostara, tako i spodručja Hercegovine i BiH.

Jerkić Jakovljević i Marić su predstavile vlastite radove na području književnosti, a kroz razgovor su se dotaknuli i svojih početaka i razloga zbog čega su se odlučile na ovaj poziv, da postanu književnice.

Iako je sljedeća aktivnost trebala biti 9. svibnja kada je trebala biti urpiličeno predstavljanje knjige Azemine Mehremić, zbog bolesti autorice, ovaj događaj se odgađa. Već 11. svibnja u okviru sadržaja manifestacije 'Svibanj i bašti Ćorovića kuće' održat će se pjesnička večer mladih pjesnikinja Mostara - Ivane, Hane i Lubne. Početak programa je u 19 sati.