FOTO  NESVAKIDAŠNJE Nakon godina čekanja, u najprometnijoj mostarskoj ulici očišćeni kanalizacijski odvodi

Čišćenje kanalizacije Bulevar
Hercegovina.info

Na Novoj gradskoj magistrali u Mostaru, odnosno magistralnoj cesti M-6.1, tijekom dana zabilježili smo, može se slobodno reći, nesvakidašnji događaj. Naime, radnici poduzeća 'Vodovod' su na ovoj prometnici čistili kanalizacijske odvode, što bi u uređenijim gradovima i zemljama trebalo biti redovito.

Međutim, Mostar je i po ovom pitanju specifičan, jer se godinama kanalizacijski odvodi ne čiste, pa je iz nekih počela rasti trava, ali i drugo raslinje. Na Novoj gradskoj magistrali nije bilo čišćenja odvoda godinama. 

Stanari obližnjih kuća i zgrada koje se nalaze uz ovu prometnicu kažu da od radova na kolektorima (od prije nekoliko godina), kada je prometnica od Čekrka do Doma zdravlja asfaltirana, nitko ništa nije čistio, pa je često bilo plavljenja prometnice u sezonama kiša. Nerijetko se događalo i da se zbog začepljenih odvoda, voda slijevala u obližnja naselja.

Također, i prije radova na postavljanju novih odvoda, čišćenje kanalizacijskih odvoda je bila rijetka pojava, te su šahtovi bili zapušeni naslagama zemlje, a iz kojih je vremenom počela nicati trava, cvijeće i dr.

Da se nešto mijenja nabolje u Mostaru, vidi se gotovo svaki dan, a i ovo je jedan od pokazatelja. Uskoro će početi i sezona kiša, pa da ne bi dolazilo do plavljenja ulica i prskanja pješaka, potrebno je očistiti i kanalizacijske odvode, a osim radnika 'Vodovoda', te komunalnih poduzeća, pomoć mogu pružiti i sami građani kako bi se makar ispred svojih kuća i zgrada očistili šahtovi koji su nerijetko zatrpani zemljom, lišćem i raznim otpadom.

Danas su također pokupljene naslage lišća u Splitskoj ulici, a o jeseni u Mostaru usred ljeta, smo pisali prije nekoliko dana. Meteorolozi su za područje Mostara kišu najavili već za četvrtak. Dočekajmo je spremno.