NEMOJTE SE GRLITI I LJUBITI Preporuke mladencima Zavoda za javno zdravstvo i Federalnog ministarstva zdravstva

vjenčanje, matura
Ilustracija

Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva objavili su preporuke za održavanje vjenčanja, maturskih zabava i sličnih događaja za vrijeme epidemije.

-Ograničiti broj uzvanika na najmanji mogući broj, a u skladu sa trenutno važećim naredbama nadležnih kriznih stožera – do 100 osoba u zatvorenom prostoru. Preporučuje se prisustvo samo slavljenika i neophodnih uzvanica (npr. maturanti) te neophodnog osoblja, uz što manji broj gostiju (npr. članovi porodice).

-Ne preporučuje se prisustvo osoba iz inozemstva, kao ni osoba starijih od 65 godina.

-Uzvanici koje imaju znakove respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) ne bi smjele prisustvovati događaju, te se trebaju obratiti svom liječniku.

-Voditi evidenciju prisutnih gostiju i uzvanika, te evidentirati raspored sjedenja. Ovo će biti korisno zdravstvenim radnicima u slučaju pojave oboljelih od COVID-19 nakon događaja, a koji su bili prisutni na proslavi. Ova evidencija treba sadržavati osnovne podatke i kontakt podatke osoba prisutnih na proslavi.

-Preporučuje se da se sve proslave kada god je to moguće organizuju na otvorenom, uz osiguranje minimalne udaljenosti između osoba prema dosadašnjim preporukama (1-2m). Ako se proslava održava u zatvorenom, broj uzvanika također mora biti prema naredbama nadležnih, uz osiguranje preporučene udaljenosti između osoba. U zatvorenom prostoru naročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim zrakom kao i ostale uslove preporučene za ugostiteljske objekte.

-Preporučuje se da uzvanici sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti tijekom kojih dolazi do bliskog kontakta, osim između članova istog kućanstva, kao npr. ples.

-Preporučuje se osigurati fizički razmak (minimalno 4 metra) između pjevača i glazbenika od ostatka uzvanika, kao i osigurati distancu između samih glazbenika.

-Ne preporučuju se pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje, priopćeno je iz Federalnog ministartva zdravstva.