Ne želim izgubiti dijete jer nemam sredstava za njegovo liječenje

Dječaku su se prva oboljenja počela javljati u dobi od šest mjeseci, kada je hospitaliziran na Dječji odjel KB-a Mostar, nakon čega je otišao na sarajevsku kliniku, gdje mu je konstatiran sindrom Williams.

Potom mu je otkriven i Westov sindrom, a od tog nesretnog trenutka dječak je na doživotnoj terapiji. No, posljednjih dana, kako doznajemo od dječakove majke Sanje Milas, Andiju se stanje pogoršalo jer odbija hranu zbog problema s refleksom gutanja.

Prema njezinim riječima, dječak već danima skoro da ništa ne jede, a i ono što pokuša progutati izbaci.

Potrebna operacija

- Kako je Andi porastao i terapija mu se povećala, lijekovi su mnogo jači, a time bi i prehrana trebala biti obilnija, no sada ima problema s refleksom gutanja te skoro sve što pokuša progutati izbaci. Jedini način da ne bi umro od gladi i žeđi je ugradnja PAG-a, preko kojeg bi dječak lakše gutao, no operacija je jako rizična, ali i hitna jer je ona možda jedini spas.

U idućem tjednu ćemo ići ponovno na kontrolu te će nam tada reći kada trebamo ići za Zagreb na operaciju, govori Sanja. No, naravno, operacija iziskuje financijska sredstava, koje ova majka nema i sama ih ne može osigurati, zbog čega će joj biti potrebna pomoć dobrih ljudi.  

Jedini izvor prihoda je invalidnina koju prima na Andija jer je 100 posto invalid i alimentacija od oca, što iznosi svega 600 maraka, a mjesečna terapija iznosi više od 400 maraka.

- Svi lijekovi koje koristi su jako skupi, a nisam u mogućnosti raditi jer mu treba pažnja 24 sata, a nikada ne znam kada može ponovno dobiti napad, koji su ranije bili učestali, no, hvala Bogu, sada su sve rjeđi.

Ne smijem ga ostaviti ni minute samoga, tvrdi Sanja, pritom dodavši kako joj znatno otežava kašnjenje invalidnine za Andija već mjesec dana, koja bi, navodno, uskoro trebala stići, ali ovoj ženi je to stvorilo već dodatna dugovanja. Stjerana u kut s financijskim problemom, zatražila je pomoć od Centra za socijalno, no dočekala su je zatvorena vrata te je stoga potražila našu pomoć.  

Očajna majka


- Očajna sam jer mu ne mogu platiti operaciju koja mu je hitno potrebna i molim za pomoć ljude dobrog srca, jer vjerujem i uvjerila sam se da takvih u ovom gradu ima. Iako mi je teško i neugodno, molim da mi pomognu kako bih skupila novac za liječenje svoga sina. Ne želim izgubiti dijete jer nemam sredstava za njegovo liječenje, kazala je Milas.

Ova majka ima otvoren račun u podružnici Volksbanke BH u Mostaru. Građani koji žele pomoći liječenju malog Andija svoje novčane priloge mogu uplatiti na žiroračun KM broj 1402010018351995 te znatno doprinijeti u životnoj borbi našeg malog sugrađana i pružiti mu priliku da kao i sva druga djeca jednog dana osjeti radost djetinjstva.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list