NARODNO POZORIŠTE MOSTAR  Donosimo detalje o predstavi Huzur - temi koja je kompleksna, univerzalna i vječna

Martina Mlinarević - Sopta, Huzur, Narodno pozorište Mostar, alma lapajne, Emir Spahić, Martina Mlinarević - Sopta
Foto: Ilustracija/Hercegovina.info

Narodno pozorište Mostar ovaj mjesec počelo je pripremati predstavu 'Huzur' autorice Martine Mlinarević Sopte, u suradnji sa slovenskom redateljicom Almom Lapjane koja trenutno radi na TV Slovenija kao režiserka u kulturno-umjetničkom programu. Povodom najnovije suradnje mostarskog pozorišta razgovarali smo sa Emirom Spahićem, umjetničkim direktorom NPM-a i redateljicom predstave.

Kako bi tekst bio prilagođen kazališnoj izvedbi, za dramaturgiju teksta zadužen je vanjski suradnik NPM-a u Mostaru Adnan Lugonić, dok glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Amela Kreso, Jasmin Krpo i Vedran Vilogorac.

U razgovoru za hercegovina.info Spahić govori o suradnji s Martinom Mlinarević Soptom, o poslu dramaturga, ali i o manifestaciji Mostarska liska.

Kaže kako je dramaturgija kao znanstvena disciplina širok pojam, te samim tim opis posla dramaturga obuhvaća široko polje djelovanja. „Ukratko, uopćeni opis posla dramaturga u pozorištu je stvaranje književne umjetnosti unutar konvencija dramskog umijeća. Kako bi knjiga „zvučala“ kazališno, dramaturg preuzima obvezu stvaranja dramskog teksta u zavisnosti od piščeve ideje te ideje redatelja o inscenaciji istog.“

Narodno pozorište u Mostaru, u skladu sa svojim mogućnostima i repertoarskom politikom, kroz svoju aktivnost tretira teme koje na različite načine ostavljaju pozitivan trag u društvenoj zajednici. Rukovodstvo najstarije pozorišne institucije u Hercegovini smatra da djelo “Huzur” treba biti dio repertoara, kako zbog umjetničke vrijednosti tako i zbog društveno odgovornog odnosa, iz čega je i proizišla suradnja s Mlinarević Spotom.

Na pitanje da nam kaže svoj osobni osvrt na tekst predstave, Spahić je rekao: „Osobna drama žene koja bije bitku s karcinom dojke. Egzistencijalistička drama žene, pripadnice društava, koja bije bitku sa neuređenim političkim sustavom države. Psihološka drama ljubavnika koji se bore za ljubav. Ukratko, dramski tekst “Huzur” govori o slobodi i odgovornosti.“

Što Mostarci mogu očekivati od ove predstave objasnila je Alma Lapjane, koja se bavi kazališnom i filmskom režijom na prostorima Slovenije, Francuske, Srbije i drugih zemalja, a ujedno je predavala na Akademiji europskog autorskog filma u zvanju izvanrednog profesora.

Martina Mlinarević - Sopta,Huzur,Narodno pozorište Mostar,alma lapajne,Emir Spahić

„Dramska predstava namijenjena je čovjeku s porukom da se sloboda rađa i umire u odnosu između čovjeka do čovjeka. Kada se pojedinac suočava sa smrću započinje, ne samo rekonstrukcija tijela, već i rekonstrukcija duše, a rekonstrukcija duše mora da se izvodi uz medicinske terapije. Tu je samo jedan lijek, a to je istina. Suvremeno vrijeme upotrebljava laž kao legitimno i dominantno sredstvo komunikacije. Laž započinje laganjem samoga sebe, a onda se širi i do drugog. Biti jak znači biti ogoljen i ranjiv, ali biti svoj i slobodan“, kazala je redateljica predstave.

Predstava prema knjizi „Huzur“ donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju. „Tema je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja čovjek si postavlja kroz proces gradnje civilizacije“, dodala je.

Glavne značajke koje želi provući kroz režiju predstave „Huzur“ je osvješćivanje žena u odnosu do vlastitog tijela i zdravlja. Kaže kako je ovo angažirana provokacija gledatelja kako mu je živjeti u zlatnim krletkama i laži.

Redateljicu Lapajne smo pitali koja je uloga predstave, hoće li biti poučnog karaktera te gleda li na ovu režiju drugačije jer je žena.

„Kao žena možda imam više strpljenja u čekanju onih rijetkih trenutaka kada se čini da metafizično zemlja zastane na putu oko sunca pa je svaki čovjek sunca u istom trenutku zemlja koja putuje oko njega. To su putovanja krugova kao život od rođenja do smrti. Nešto mora umrijeti da bi se rodilo nešto novo ili drugačije. I uvijek je u blizini erosa tanatos najjači i obrnuto.“

Dodala je kako poštuje i voli glumce s kojima surađuje te kako svatko od glumaca nastoji biti najbolji “ja”, a za sebe kaže kako je njena dužnost da svi glumci u predstavi govore poruku "Huzura" kao glumačko tijelo kroz magični ekspresionizam.

Stanje kulture na ovim prostorima redateljica nije željela komentirati zato što, kako kaže, dolazi kao stranac i ne nosi u sebi iluzije da će otići kao prijatelj. „Ako će nakon predstave „Huzur“ Mostar biti bolji nego prije premijere „Huzur“, bit će mi drago. Situaciju ne poznajem, premalo znam dijalektiku i razvoj događaja koji oslikavaju život Mostaraca danas, zato ne mogu i ne želim to komentarati".

Trenutno je otvoren javni poziv za sudjelovanje u ovogodišnjem 17. međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska 2020“, a održati će se od 10. do 17. travnja 2020. godine.

Pravo prijave imaju sva profesionalna pozorišta, pozorišne trupe i ostale organizacijske forme profesionalne kazališne produkcije koje su producirale predstavu komediografskog žanra u umjetničkoj sezoni 2016/2017 pa do dana prijave.

Rok za prijave traje do 15. veljače, a kazališta čije predstave prođu selekciju bit će obavješteni najkasnije do 28. veljače 2020. godine.

Premijera predstave „Huzur“ je planirana za 7. veljaču tekuće jubilarne sedamdesete pozorišne sezone. Cijena ulaznice za premijeru iznosi 10 KM.