Nakon deset godina čekanja, započela deratizacija

deratizacija
Posao je dodijeljen firmi „Eko-Bel" iz Laktaša, koja je, nakon provedene procedure, izabrana za najpovoljnijeg ponuđača. Za ovu svrhu bit će utrošeno 113.490 KM, a sredstva je u budžetu za ovu godinu osigurala Vlada HNŽ.

Udruženje „Vrisak", koje je još lani organiziralo potpisivanje peticije kojom se zbog najezde glodara i bojazni od zaraznih oboljenja od nadležnih tražila hitna deratizacija, pozdravilo je ovu odluku Vlade.

"Mi smo lani prikupili 2.500 potpisa građana Mostara i konačno se deratizacija provodi na dobrobit svih", istaknula je glasnogovornica Udruženja "Vrisak" Monika Ćubela.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ, istaknuo je da će se ovaj proces provoditi u skladu s pravilima struke, dodajući da je ostvarena i tijesna suradnja s jedinicama lokalne samouprave.

Deratizacijom će u gradskim i prigradskim zonama biti obuhvaćene javne i zelene površine, obale površinskih vodotoka, centralne deponije, kao i neorganizirana odlagališta smeća, odgojno-prosvjetni i kulturni objekti i njihovi prostori, kolektivni centri, objekti javnih zdravstvenih ustanova, vjerski objekti i groblja, kanalizacijske mreže sa šahtovima i izlivnim kolektorima te javna mjesta na kojima postoji mogućnost razmnožavanja glodara.

Stručni nadzor obavljati će Zavod za javno zdravstvo HNŽ, sanitarne inspekcije i higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, a županijski sanitarni inspektor zadužen je za inspekcijski nadzor.