Na odvikavanju bilo i 47 osoba mlađih od 15 godina

centar za ljecenje ovisnosti

... o drogama. Od tog broja bilo je 797 muškaraca i 77 žena.  Prve godine u Centar se za liječenje prijavilo 17 osoba, a sljedeće čak 84 ovisnika, koji su prošli kroz aktivno liječenje i proces resocijalizacije.

Uzimali heroin

- Najveći broj prijavljenih imali smo 2008. godine kada ih je bilo 91. Od početka ove godine do danas broj prijavljenih ovisnika iznosi 17 - kazali su za avaz.ba iz ovog centra.

Nažalost, to su tek registrirani ovisnici, dok su stvarne brojke, onih koji su zakoračili u pakao droge, daleko veće. Napominju i kako im se ovisnici jave, uglavnom, kada je im ovaj problem postane zdravstveno, ekonomski i socijalno nepodnošljiv. Poražavajući je podatak da je među ovisnicima koji su se prijavili za liječenje u ovom centru bilo 47 njih koji imaju manje od 15 godina, dok je onih čija se starosna dob kreće od 15 do 20 godina bilo čak 261. Najveći broj ovisnika ,njih 531, uzimao je heroin.

Prevencija nužna

- Najveći broj naših pacijenata je iz Mostara. Zatim slijedi Čapljina, Konjic, Ljubuški, Čitluk i Široki Brijeg. Bilo je prijavljenih i iz Zenice, Travnika, Teslića, Kiseljaka i drugih bh. gradova - ističu iz Centra, iz kojeg poručuju kako cjelokupna lokalna zajednica, od porodice, preko policije i odgojnih ustanova, do lječnika trebaju uložiti više truda na prevenciji narkomanije.

Određivanje terapije Postupak liječenja ovisnika, nakon prijave, započinje razgovorom sa socijalnim radnikom i ljekarima, koji određuju terapiju metadonom. Postupak liječenja se ne može odmah vremenski odrediti jer postoji kraći i duži detoks, sve ovisno o pacijentu.

Foto: Ž. Miličević