Mrtvaci više ne mogu glasovati

Velimir Pleša

Hrvatska dijaspora na ovim predsjedničkim izborima moći će glasovati u 55 država na 250 biračkih mjesta, od čega se gotovo polovica, njih 124, nalazi na području naše zemlje. Tako će na području Mostara biti otvorena 54 biračka mjesta, na području Sarajeva 37, na području Tuzle 17 i na području Banje Luke 16 biračkih mjesta. Naš list u četvrtak će objaviti popise biračkih mjesta, a iz konzulata u Mostaru poručuju da na području koje oni pokrivaju nema većih izmjena, te da će se, kako bi olakšali glasačima koji su naviknuli glasovati na određenom mjestu, poštovati raniji raspored.

Smanjen broj birača

Usporedbe radi, na prošlim predsjedničkim izborima 2005. glasovati se moglo na 155 biračkih mjesta u inozemstvu, od čega su 42 bila u BiH. Na istim izborima 2000. Hrvati iz BiH mogli su glasovati na samo 24 mjesta. Od 2000. do danas Veleposlanstvo je uspjelo otvoriti 100 novih biračkih mjesta. Prema Plešinim riječima, popisi birača su gotovi i ovih dan bi trebali stići u BiH.
Iz Državnog izbornog povjerenstva RH su nam ranije rekli da je, prema rezultatima zadnjih izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru 2007., pravo glasa u BiH imalo 284.068 birača. U 2005. registrirano ih je bilo oko 135 tisuća. U našoj zemlji će na ovim izborima, rekao nam je Pleša, biti manje glasača jer su popisi “pročišćeni”. Čišćenju popisa, podsjetimo, prethodile su ranije nelegalnosti koje su se dogodile u pojedinim izbornim jedinicama, a koje su imale ogroman odjek u javnosti.
Čak su se neke stranke nakon otkrivanja nelegalnosti zalagale za poništavanje izbora u cijeloj 11. izbornoj jedinici, odnosno u BiH. Podsjećanja radi, na prošlim predsjedničkim izborima GONG je utvrdio pojavu ”mrtvih duša“ i krađu glasova u Čapljini i Orašju te je podigao prijave.
“Mislim da nije moguće da nam se ponove mrtvi ljudi na popisima. Učinili smo sve da se te stvari više ne ponavljaju. Pročistili smo popise birača do granica dokle je to bilo moguće i nadamo se da više neće biti nikakvih prilika da se o tako gnusnim stvarima iz BiH čuje ili piše”, poručio je Pleša. Kao argument za pravičnije glasovanje dodaje i to da će na biračkim mjestima biti i veliki broj promatrača koje će angažirati nevladine udruge, stranke i kandidati.

Očekuje se velika izlaznost

Iz Konzulata u Mostaru kažu da se situacija s mrtvim glasačima teško može ponoviti, ali ipak napominju da je svaki izborni proces živ i da se mogu dogoditi pojedinačni slučajevi, ali da ti slučajevi neće moći stvoriti sliku koja se mogla vidjeti ranije.
“Nitko neće moći reći da mrtve duše glasuju u BiH. To je bilo žalosno i tako štetno”, dodaje Pleša. Prilikom pregledanja popisa birača gledalo se na to da oni budu usuglašeni s postojećim stanjem. Kada su u pitanju predviđanja za moguću izlaznost u BiH, Pleša naglašava da je na prošlim predsjedničkim izborima u oba kruga izlaznost bila oko 50 posto. Stoga se nadaju da bi se takva situacija mogla ponoviti, ili čak da bi mogla biti bolja s obzirom da neki od kandidata vuku korijene s ovih područja, te da će im njihova rodna mjesta, sigurno je, uzvratiti pozitivno na predstojećim izborima. Četvrti predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj održavaju se u nedjelju, 27. prosinca.

Očekuje se 100-postotna izlaznost

Izlaznost na prošlim predsjedničkim izborima 2005. u BiH je bila oko 50 posto, tvrdi generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Velimir Pleša. Ovogodišnji odaziv, napomenimo, mogao bi biti i veći s obzirom na to da su kandidati za predsjednika RH skoro pola svoje predizborne kampanje proveli u BiH. Pleša kao primjer uzima slučaj Gruda, gdje će, kaže, najvjerojatnije ove godine izlaznost biti skoro pa 100-postotna. I u ostalim bh. gradovima odakle korijene vuku neki od predsjedničkih kandidata izlaznost bi mogla biti velika. Na području koje pokriva konzularno predstavništvo Hrvatske u Mostaru registrirano je nešto manje od 108 tisuća glasača, rekla nam je Evica Milanović iz Konzulata.  

Svi se oslanjaju na glasove

Utrka za predsjednika se privodi kraju, a svi kandidati, pa i oni koji su bili najveći protivnici glasovanja dijaspore, oslanjaju se na glasove iz BiH. Mnogi su većinu svoje predizborne kampanje proveli obilazeći bh. gradove, kako bi pridobili što veći broj glasova. HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang jasno je poručio da je Hrvatska domovina Hrvata iz BiH, kao i njegov raniji stranački kolega Dragan Primorac. SDP-ov kandidat Ivo Josipović također očekuje potporu dijaspore, ali i njegov bivši stranački kolega Milan Bandić. Nadan Vidošević, kao i HSS-ova kandidatkinja Vesna Pusić, iako su na početku kampanje rekli da neće davati komentare o BiH ni očekivati glasove iz dijaspore, u posljednje vrijeme govore drukčije, a Vidošević je čak i posjetio Hercegovinu.

dnevni list

piše: Željko