Mostaru status kao i ostalim jedinicam lokalne samouprave, odluka Ustavnog suda mora se poštovati

Mostar, Mostar, HSP BIH, HDZ BiH, Mostar, stanovništvo, Mostar, sud, izbori, studenti, Mostar, stanovi, cijena, Mostar, anketa
... s mostarskim muftijom Seidom ef. Smajkićem. Inzko i Smajkić uglavnom su razgovarali o odluci Ustavnog suda BiH o odbacivanju zahtjeva Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara da taj sud preispitiva svoju odluku kojom se nalaže djelimična izmjena Statuta grada Mostara, koji je 2004. godine nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Inzko je potvrdio kako se o Mostaru često govori kao o gradu slučaju, ali da on u svim razgovorima i otkad je u ulozi visokoga predstavnika ističe da taj grad ima potencijala i kako je moguće da se skine taj epitet s njega.

"Mostar mora biti jednak svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u BiH i odluka Ustavnoga suda moraju se poštovati", izričit je bio visoki predstavnik.

Iako je ef. Smajkić još nedavno izrazio zabrinutost za stanje Bošnjaka u Hercegovini ističući kako je odluka Ustavnoga suda uvod i konačno ostvarenje sna o Mostaru kao "hrvatskom stolnom gradu", danas je zauzeo stajalište da se neće miješati u politiku.

Ustavni sud BiH, naime, donio je 18. siječnja ove godine rješenje o prestanku važenja izbornih odredbi za Mostar nakon što posebna komisija Parlamenta BiH prethodno nije uspjela naći rješenje o izmjenama za Mostar koje je naložio Ustavni sud BiH u studenom 2010. godine i dao rok od pola godine.

Tada je Ustavni sud BiH djelomično usvojio zahtjev Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH te odlučio kako odredbe Izbornog zakona kojima različiti broj birača u Mostaru bira jednak broj zastupnika nije u skladu s odredbama Ustava BiH te da nije u skladu s člankom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji je sastavni dio Ustava BiH.

Prema dosadašnjim pravilima koja vrijede samo u Mostaru, svako od šest područja daje isti broj vijećnika, a to u praksi znači da iz mostarskog izbornog područja Sjever u kojem je 6 000 birača, većinom Bošnjaka, i izbornog područja Jugozapad s 24.000 birača, uglavnom Hrvata, bira jednak broj vijećnika (3) u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Fena