Mostarsko blato se izlilo zbog propusta u gradnji

Vjerojatno je prilikom gradnje tunela došlo do određenih propusta...

Iako već danima nema kiše na području Hercegovine, velika količina vode opasno je ugrozila dijelove mostarskog prigradskog naselja Jesenica. Na pedesetak kuća do kojih je voda došla pričinjena je veća šteta. U podrumima kuća uništene su zimnice, kućanski i poljoprivredni strojevi, javila je Federalna televizija.

Predstavnici Civilne zaštite izišli su na teren kako bi pomogli ugroženom stanovništvu i pomogli u sprečavanju daljeg prodora vode u kuće.

Iz Mjesne zajednice Jasenica navode da je prioritet spašavati ugrožena domaćinstva i spriječiti dalju štetu. Krivce će, kažu, tražit nakon što obuzdaju vodenu bujicu.

Istraga koja će se provest u narednim danima dat će odgovor je li Elektroprivreda HZ-HB ili Vodoprivreda HZ-HB krivac za ispuštanje ovolike količine vode iz akumulacije Mostarskog blata, koja još nije u funkciji.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i vijećnik mostarskog Gradskog vijeća Slađan Bevanda obišli su danas poplavljeno područje

Bevanda je novinarima rekao kako je ovo nezapamćen slučaj u naselju Jasenica s obzirom na to da rijeka Jasenica nije velika te da su svi nasipi oko rijeke bili dovoljni da zaustave izlijevanje vode.

Po Bevandinim riječima, uzrok izlijevanja rijeke je tunel koji se nalazi poviše Jasenice, a iz kojega voda ide intenzitetom bar dva puta više od normalnog.

- Vjerojatno je prilikom gradnje tunela došlo do određenih propusta zvog čega voda nekontrolirano teče, a prema izjavama mještana voda i dalje raste oko centimetar na sat, rekao je Bevanda.

bitno.ba