Mostarski Židovi i ove godine Hanuku slave u sarajevskoj sinagogi

Mandelblau

Naime, ovaj blagdan je od velikog značenja jer se svake godine od tog događaja kroz tjedan Hanuke pale posebne osmokrake svijećnjake, i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka. Svjećica koja se zove hanukija se stavi na prozor, jer pored svjetlosti koja vlada u obitelji, nastoji se da se ta radost i svjetlost prenese i izvan kuće. Prema riječima Zorana Mandelbauma, člana Židovske zajednice BiH, nažalost, ni ove godine Hanuka neće biti u Mostaru proslavljena na dostojanstven način. 

Upravo krećem s obitelji za Sarajevo i u sarajevskoj sinagogi ćemo prisustvovati svečanom molitvenom obredu i paljenju svijeća. Nastojao sam i ove godine da se Hanuka obilježi u Mostaru na prigodan način uz molitvu i paljenje svijeća, no nije bilo sluha, nažalost, od onih koji mogu nešto po tom pitanju učiniti, kazao je Mandelbaum te dodao da ono što kvari veselje za vrijeme blagdana mostarskih Židova jest nepostojanje molitvenog prostora, na koji toliko čekaju. Izgradnjom sinagoge malobrojni židovski narod u Mostaru bi konačno mogao na propisan način obavljati svoje kulturne i vjerske potrebe. Inače, blagdan svjetla, kako se Hanuka naziva, jest blagdan koji kroz osam dana okuplja obitelj kako bi se prisjetili posvećenja hrama i zapalili svijeće te održali tradiciju na taj način. Za blagdan je povezan događaj iz 164. p.n.e. kad je, nakon trogodišnjeg rata, ponovno posvećen jeruzalemski hram. Naime, helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u hramu te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaknulo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci.
Nakon Epifanove smrti, hram je očišćen i ponovno posvećen. Također, za taj događaja je vezana i legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u hramu osam noći, premda za nju nije bilo dovoljno ulja.

Piše:Almedina Bečić / Dnevni list