FOTO  Mostarski slikar Marin Topić ugostio učenike trećeg razreda Građevinske škole Jurja Dalmatinca u Galeriji Aluminij

Marin Topić

...profesorom Ivanom Vrljićem jutros su posjetili Galeriju Aluminij. Mostarski slikar Marin Topić ukazao je na važnost kulturološkog naslijeđa Hercegovine, pritom misleći na cjelokupno umjetničko stvaralaštvo grada Mostara i šire. Govoreći o vlastitim slikama naglasio je osobitost Huma, humske zemlje i hercegovačkog podneblja.

Ivan Vrljić je govorio učenicima o karakteristikama hiperrealizma u likovnosti posebice kroz djela Marina Topića. Učenici su zainteresirani i vidno uzbuđeni propitivali mostarskog slikara o raznim temama slikareva opusa počevši od kraljice Katarine Kosače pa sve do slikarstva mrtve prirode. Motivi koji su učenici primjetili a koje se ponavljaju na svim slikama su kamen, šipak i raspelo.

Na kraju izlaganja mostarski slikar Marin Topić je okupljene učenike pozdravio optimističkim riječima te objasnio kako umjetnost probija granice , mjesta i prostora pritom uspoređujući slikarstvo sa poezijom spomenuo je i najvažnije aktere hercegovačke poezije i slikarstva. Učenici su zadovoljni Marinovim predavanjem otišli sa mjesta događaja nadajući se da će još biti ovakvih događajima koji će dostojno prezentirati grad Mostar i umjetnost u cjelini.