Mostarski fenomeni: Piši me u teku majketi

Rat je na našim područjima teki donio jednu drugu namjenu koja je u Mostaru postala i svojevrstan fenomen. Naime, u nedostatku gotovine većina vlasnika ugostiteljskih objekata davala je svojim gostima kredit. Gosti bi pili svoja pića, a gazda bi sve to uredno bilježio u teku. Kada bi stigla plata ili mirovina, gosti bi izmirili svoj dug, i onda sve ispočetka.

Gazde ugostiteljskih objekata, kao i njihovi uposlenici znali su koga će pisati u teku, i to je normalno funkcioniralo, i još funkcionira u nekim mostarskim lokalima.

Iz tih početaka pisanja u teku ima jedna anegdota koja je istinita, i ona kaže: Došao čovjek u jedan lokal na Tržnici i popio desetak loza. Onako nakresan prišao je gazdi i upitao ga:

-Imaš li majku?
-Imam, odgovori gazda.
-A imaš li teku?
-Imam i teku, opet odgovori.

E, pa piši me u teku majketi.

Bilo je i onih koji su znali zlouporabiti teku, tako što nikada nisu izmirili svoj dug za popijeno piće. Slučaj koji se dugo prepričavao datira još iz vremena kada je Mostar bio podijeljen na dva dijela, i kada su samo rijetki su prelazili sa jedne na drugu stranu grada.

Tako je u kavani kod Peše jedan umirovljenik imao pozamašan dug na teci, i umjesto da ga plati on je prebjegao na lijevu obalu ostavljajući dug na desnoj.

hercegovina.info