FOTO  Mostarski Crveni križ i mladi obilježili dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja
hercegovina.info

Crveni križ Grada Mostara organizirao je danas niz aktivnosti kojima je obilježen Dan rozih/ružičastih majica poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. godine pokrenula grupa aktivista u gradu Berwick u kanadskoj provinciji Nova Škotska nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega jer je u školu došao odjeven u rozoj majici.  

Tako je danas ispred Osnovne škole Zalik od sudionika aktivnosti formirano srce kao simbol ljubavi, odnosno simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Nakon toga, svi sudionici (njih oko 70), su se uputili u Amfiteatar 1 (Fakultet informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta 'Džemal Bijedić') gdje im je održano predavanje na temu 'Vršnjačko nasilje i prevencija' (predavanje su održali predstavnici Centra za socijalni rad), kao i predavanje na temu 'Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja' (Tea Domazet i Merima Kurtović - predstavnici mladih Crvenog križa Grada Mostara).

Osim predavanja vezano za današnji dan, kroz predavanje na temu 'Diseminacije' koju je uradio Amar Obradović (predstavnik mladih Crvenog križa Grada Mostara), sudionici su upoznati o samom pokretu Crvenog križa.

Po završetku su mladi krenuli u šetnju ulicama Mostara (uz pratnju službenika Policijske uprave Mostar) prema Gradskoj vijećnici gdje im se obratio tajnik Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz, nakon čega su mladi (Amar Obradović, Tea Domazet - predstavnici mladih Crvenog križa Grada Mostara) održali prezentaciju na temu 'Tolerancijom protiv nasilja'.

"Ovom prilikom bih se želio zahvaliti svim sudionicima, mladim ljudima, učenicima osmih i devetih razreda osnovnih škola, kao i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Također bih se zahvalio Centru za socijalni rad (CSR), FIT-u, O.Š. Zalik i Gradu Mostaru (Gradskom vijeću). Posebnu zahvalnost upućujem MUP, točnije PU Mostar koji su propratili ovu aktivnost od početka do kraja", naveo je Kajtaz.