FOTO  Mostarske plesačice digle glas protiv nasilja nad ženama

Jedna milijarda ustaje 2022 plesom protiv nasilja nad ženama one billion rising
Hercegovina.info

Na Španjolskom trgu u Mostaru danas je održan plesni performans plesnih klubova ovog grada, a s ciljem dizanja glas protiv nasilja nad ženama i to u sklopu projekta 'Jedna milijarda ustaje'.

Aktivistice iz Mostara već godinama plesom, kreativnim izričajem slobode pokreta i emocija obilježavaju ovu kampanju kao način borbe protiv nasilja nad ženama. Suorganizatorica događaja iz Centra za razvoj i edukaciju 'Hera' Tea Katica kazala je kako je cilj 'plesne revolucije' prekinuti šutnju i lanac nasilja.

"U današnjem programu izveli smo zajedničku, globalnu koreografiju na pjesmu 'Break The Chain'. Znači, prekinimo šutnju, prekinimo lanac nasilja i progovorimo o tome, ukažimo na taj društveni problem. Nakon zajedničke, svaki plesni studio izveo je posebno individualnu koreografiju, a cijelu priču lijepo smo zaokružili plesom na svili", kazala je Katica.

'Jedna milijarda ustaje' (One billion rising), kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, najveća je globalna kampanja za okončanje svih oblika nasilja nad ženama, a pokrenuta je na inicijativu aktivistkinje i dramaturginje Eve Ensler. Ova manifestacija obilježava se od 2012. na datum 14. veljače.

Jedna milijarda ustaje 2022 plesom protiv nasilja nad ženama one billion rising

"Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta bili smo spriječeni sve ovo izvesti 14. veljače, ali danas smo tu i imamo veliku podršku plesnih studija iz Mostara, s nama su bili Plesni studio 'Flash', 'Erigo', 'B-Dance', 'Mo-Stars', Mostarske mažoretkinje, ŠPK 'Zrinjski' i 'Koroleva'", navela je Katica.

U okviru kampanje u ožujku je planirano održavanje interaktivne radionice za srednjoškolce. "Tu ćemo sa srednjoškolcima razgovarati na temu nasilja i nenasilja, odnosno kako prepoznati nasilje i kako postupiti u situacijama u kojima se nađu, bilo da promatraju nasilje ili da su žrtve nasilja, kome se mogu obratiti i što raditi u takvim situacijama", istaknula je Katica.

Ana Maria Obrdalj iz plesnog kluba 'Erigo' kazala je kako za nju ples predstavlja život. "Plešem već 12 godina i za mene je to život. Kroz ples i pjesmu koja ga prati, ljudima mogu prenijeti ono što osjećam. To je umjetnost i sport i vi se razvijete u isto vrijeme koliko i dušom osjetite to što radite i volite", kazala je Obrdalj.

Jedna milijarda ustaje 2022 plesom protiv nasilja nad ženama one billion rising

Mišljenja je kako bi svi trebali biti jednaki i da bi svaka djevojka trebala imati pravo na svoj glas. "Rekla bih da je sada nasilje vrlo zastupljeno, posebno nad djevojkama u školama. Diskriminira se djevojke koje malo drugačije izgledaju ili koje se bave nekim drugim stilom ili se drugačije oblače. Svi bi trebali biti jednaki i jednako se poštovati", navodi Obrdalj.

Organizatori kampanje 'Jedna milijarda ustaje' u Mostaru bili su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica psihologa Hercegovina, udruženje 'Žena BiH' i udruženje Centar za razvoj i edukaciju 'Hera'.