Mostarske bolnice nemaju ni za lijeka

... piše Dnevni list navodeći kako su se pacijenti u više navrata požalili kako u spomenutoj bolnici nema ni najosnovnijeg potrošnog materijala, pa im je tako za dolazak na bolničko liječenje nužno sebi osigurati sve - od toalet papira pa do lijekova, pa i infuzije.

Dnevni list navodi kako ni osoblje nema osnovna sredstva za rad, kako pacijenti moraju sami nabaviti i anesteziju te da medicinske sestre nabavljaju rukavice od vlastitih sredstava.

Činjenica je, pišu novine, da danas dug KB-a premašuje trećinu uloženog novca u njezinu izgradnju, a bolnica je na izdisaju.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić u više navrata je izjavio da je bolnica u gubitcima zbog toga što bolnica godinama nije imala vlasnike, odnosno zato što hrvatske županije nisu preuzele osnivačka prava i redovito financirale ovu ustanovu.

Sve bolnice HNŽ-a skupa su napravile dug prema dobavljaču u iznosu od 80 milijuna maraka, dok je sam KB Mostar zadužen sa 62 milijuna maraka, a u sličnim je problemima i Regionalni medicinski centar "Dr.Safet Mujić".

Ravnatelj te ustanove, Zlatko Guzina, navodi kako odavno već upozoravaju na izuzetno tešku financijsku situaciju u kojoj nalaze.

"Razlozi su višestruki jer, naime, razina i vrsta pruženih usluga su se višestruko uvećale, a to zahtjeva i znatno veće troškove koji se, nažalost, iz postojećih sredstava ne mogu izmiriti. Također, obveze koje smo morali izvršiti po osnovi tužbi zaposlenika iz razdoblja od prije 7-8 godina su nas doveli u izuzetno teško stanje. S obzirom da je osnova tužbe, po kojoj su presude donesene i na osnovi koje je RMC "Dr. Safet Mujić" oštećen za oko 4 milijuna maraka, od Ustavnog Suda FBiH proglašena neustavnom, pokrenuli smo protutužbe te u tim aktivnostima očekujemo i pomoć struktura naše županije, prvenstveno Ministarstva pravosuđa i Županijskog pravobraniteljstva", rekao je Guzina.

Ravnatelj kaže kako u strukturi dugovanja više od 80 posto njih se odnosi prema dobavljačima lijekova, potrošnog materijala i medicinske opreme.

"Uz ogromno razumijevanje dobavljača kao i racionalizaciju i kontrolu potrošnje, do sada smo nekako uspijevali osigurati našim pacijentima sve što je potrebno, međutim, ukoliko se stanje uskoro ne popravi, i u tom segmentu ćemo imati veliki problem", rekao je istaknuvši kako je potrebno pronaći novi model financiranja.

‘‘Financiranje zdravstvenog sustava, odnosno financiranje istog je u izravnoj vezi s ekonomskim stanjem u društvu, kao i stopom zaposlenih građana te samom uplatnom doprinosa, ali i ostalih čimbenika koji utječu na financije. Ovo samo po sebi nameće imperativ da se moraju hitno pronaći dodatni izvori financiranja, a koji su i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeni jer je očigledno da zavodi zdravstvenog osiguranja ne mogu podnijeti sami taj teret", rekao je Dnevnom listu Guzina.