Mostarska udruga za Down sindrom pripremila brojne aktivnosti, podržite ih

Udruga za Down sindrom Mostar

"Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21.3. Taj datum simbolično predstavlja tri kopije na 21. kromosomu, što je karakteristično za osobe s Down sindromom.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom je skrenuti pozornost društvene zajednice na probleme s kojima se susreću osobe s Down sindromom u svakodnevnom životu, kako bi nas podržali u našoj borbi za inkluzivno društvo. 

Ove godine pažnja je usmjerena na jedan od pozitivnih primjera podrške osobama s Down sindromom, a to je vršnjačka podrška. Naša želja i težnja je da u bližoj budućnosti svi sustavi podrške budu kao vršnjačka podrška. 

Udruga za Down sindrom Mostar ove godine organizira i sudjeluje u nekoliko aktivnosti povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom: tako je tijekom petka 18.3.2022., od 9 do 12 sati u dvorani škole na Bijelom Brijegu održana Sunčana strana dlana, u organizaciji  Udruge studenata Medicinskog fakulteta BOHEMSA.

U nedjelju (20.3.), održat će se roditeljski susreti u Mostaru - susret roditelja osoba s Down sindromom iz više gradova BiH. 21.3.2022. (ponedjeljak) u 11 sati bi će upriličena premijera plesnog videospota 'Ples kroz život' i izjave za medije u prostorijama Udruge, Zagrebačka 34.

Istog dana od 12 sati do 16 sati bit će upriličen Dan otvorenih vrata Udruge za Down sindrom Mostar. U amfiteatru Meidicnskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u ponedjeljak 21.3. od 14 sati održat će se predavanje o down sindromu, a u organizaciji BOHEMSA i Udruge za Down sindrom Mostar.

Također u ponedjeljak od 16 sati do 18 sati održat će se ulična akcija 'Priključi se i dokuči kako inkluzija zvuči' u organizaciji Kluba studenata edukacijske rehabilitacije ERGO, lokacija je Španjolski trg.
 
U utorak (22.3.) od 9 do 19 sati održat će se prodajna izložba radova kreativne radionice Udruge za Down sindrom Mostar u prodajnom centru Mepas Mall. Istog dana od 20 sati odigrat će se predstava u HNK u organizaciji Studentskog zbora.

Sportska radionica za djecu i mlade s Down sindromom u organizaciji studenata Edukacijske rehabilitacije i Kineziologije upriličit će se 23. ožujka od 18 sati u Sveučilišnoj dvorani u Rodoču.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji nam pružate podršku te vas pozivamo da zajedno s nama ovaj tjedan slavite različitosti. Vaša podrška našoj Udruzi i osobama s Down sindromom je jako bitna za ostvarenje naših prava i ciljeva, te nam daje poticaj za svakodnevnu borbu za ravnopravnost", navedeno je u priopćenju Udruge za down sindrom Mostar.

O Svjetskom danu Down sindroma

21. ožujka se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. To je dan kada se slavi ljepota različitosti. Udruga za Down sindrom Mostar već 11 godina obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini. Organizacija 'Svjetski dan osoba s Down sindromom - WDSD' svake godine pokrene jedinstvenu poruku, za cijeli svijet. Ove godine id ove udruge pitaju Vas 'Što vam inkluzija znači? Pokušajte dati odgovor 'Inkluzija znači...'.