FOTO  MOSTARSKA UDRUGA Rak dojke u Mostaru: Problem je u odlascima na preventivne preglede

MOSTARSKA UDRUGA Rak dojke u Mostaru: Problem je u odlascima na preventivne preglede
Hercegovina.info

U okviru programa 'Osnaživanje žena', Udruga 'Novi pogled' iz Mostara u petak je na platou ispred Mepas Malla započela s registracijom za najveći društveni događaj u BiH 'Race for the cure' u svrhu podizanja svijesti o važnosti borbe protiv raka dojke.

Sudjelovanjem u utrci za ozdravljenje, koja će biti održana 3. listopada ove godine, građani će dati svoj doprinos u borbi protiv karcinoma.

"Putem donacije ili uplate simbolične registracije od 10 KM na platformi raceforthecure.eu naši sugrađani doprinose da se u ovim teškim vremenima nastavi s brojnim aktivnostima prevencije bolesti i potpore oboljelim ženama", kazala je predsjednica Udruge 'Novi pogled' Maja Memić.

Po njezinim riječima, kompletan iznos od registracije bit će usmjeren za financiranje mamografskih pregleda u ruralnim područjima BiH, kao i za pakete za svaku operiranu ženu.

Memić je napomenula kako je razdoblje epidemije koronavirusa izrazito teško za sve, a posebice za novooperirane žene koje su se tek suočile s karcinomom.

"Po našim saznanjima, ni jedna žena nije zanemarila kontrolni pregled, niti su onkološki pacijenti preskočili terapiju, no problem je u odlascima na preventivne preglede", kazala je. Upozorila je kako od početka epidemije koronavirusa ne rade programi skrininga.

"Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotkrivene bolesti, korištenjem skrining testa u prividno zdravoj, tj. asimptomatskoj ciljnoj populaciji, i njime se ne smanjuje samo mortalitet nego i umanjuje broj novih slučajevi", dodala je Memić.