FOTO  Mostarska jesen započela s još jednom manifestacijom

Šantićeve večeri poezije 2021 otvorenje
Hercegovina.info

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je 102. izdanje tradicionalne kulturne manifestacije "Šantićeve večeri poezije".

"Mostar je poseban grad u svakom smislu. Grad kompleksne prošlosti i povijesti. Također sa emotivno mnogo naboja, ali grad koji je u pravom smislu te riječi europsko raskrižje kultura raznih utjecaja, vjera i svega onoga što se može naći na europskom kontinentu. 

I u tom smislu, koliko god to problema je moglo stvoriti, što smo nažalost mogli vidjeti u bliskoj ali i daljoj prošlosti, to je ogroman potencijal kojeg je Aleksa Šantić vidio i to je ono što je njega najviše inspiriralo", kazala je tom prigodom Brnabić.

Po njezinim riječima, kada govorimo o njegovoj poeziji onda govorimo o čovjeku kojem je domovina bila glavna muza i glavna inspiracija, ljubav prema domovini i ljubav prema svim narodima s kojima je živio u Mostaru, prenosi Fena.

"Pošto nam je prošlost tako kompleksna, ja otvarajući ove večeri mogu samo reći ono što je Šantić govorio, a to je da je pred nama svijetla budućnost", kazala je Brnabić, poručivši kako je Šantić imao vjere u budućnost što se i vidi po njegovoj najpoznatijoj pjesmi 'Ostajte ovdje'.

Predsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) 'Prosvjeta' Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je Aleksa Šantić postavio temelje suvremene kulture u Mostaru, te da 'Šantićeve večeri poezije' čuvaju i njeguju srpsku kulturu u Mostaru i slažu kulturni mozaik multietničkog Mostara.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako su Šantićeve poruke aktualne i danas. "One su životne, ljudske i ohrabrujuće ali isto tako i opominju", kazao je Kordić. Poručio je kako je obaveza svih "nas da gradimo odnose u ovom gradu, čuvamo svoj grad i gradimo bolju budućnost".

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je današnja slava Mostara zasnovana na hrabrosti Alekse Šantića, koji je svojim likom i djelom jedan od simbola ovoga grada, te jedan od najznačajnijih stvaratelja domaće književnosti.

Trivić je ukazala da je manifestacija 'Šantićeve večeri poezije' u Mostaru, koja je posvećena velikom pjesniku, važna jer spaja sadašnjost sa najblistavijim tragovima kulture u prošlosti u ovom gradu. "Čitav Šantićev život bio je raspeće između ružnog i lijepog, života i smrti, istine i laži", rekla je ona, prenosi Srna.

Nakon govora upriličena je poetska večer na kojoj su nastupili Pero i Miloš Zubac koji su recitirali i pjevali poeziju. Pero Zubac se kroz program prisjetio mnogih kolega i kolegica s kojima se družio kroz svoj životni vijek, te sa kojima je doživio različite neugodnosti, ali i one ljepše stvari. Anegdote sa takvim osobama podijelio je sa mostarskom publikom i drugim gostima.

Tijekom 'Šantićevih večeri poezije', koje će trajati do 16. listopada, bit će upriličene brojne izložbe, književne večeri i drugi sadržaji iz oblasti kulture.