Mostarke nerijetko prešućuju napade manijaka

Mostar
Radi li se samo o zastrašivanju i poznatom otimanju torbica ili o možda daleko većoj problematici, teško je doznati s obzirnom da o tome kod nas još malo tko progovara. Da napada i popularno rečeno manijaka u gradu na Neretvi ima pozamašan broj, svjesni su i iz Policijske uprave Mostar pa stoga u večernjim satima organiziraju dežurne ophodnje koje su vikendima čak u pojačanom sastavu.

“Protekle godine na području grada Mostara u obliku kaznenog djela je podnesena jedna prijava za pokušaj silovanja protiv nepoznate osobe i jedan spolni snošaj s maloljetnom osobom”, kazao nam je inspektor PU Mostar Dražen Miletić, koji smatra da se veliki broj napada i ne prijavi.

Ne prijave svi

U razgovoru s načelnikom PU Mostar Tomom Čurčićem doznali smo da ne postoji dovoljna suradnja s građanima koji su, prema njegovim riječima, najčešće pasivni na ono što se oko njih događa, pa većina slučajeva policiji ne bude prijavljena. Stoga, u cilju što veće djelotvornosti policijske službe i sigurnosti građana poziva sve očevidce remećenja javnog reda i mira da probleme prijave na broj 122 , ističući kako je besplatan, a anonimnost zajamčena.

“Prema saznanjima i prijavama, mi reagiramo i moram kazati da u tom smisli imamo velikog uspjeha, jer u većini slučajeve razotkrijemo počinitelje”, tvrdi Čurčić. Što se tiče napada i djelovanja manijaka, prema njegovim riječima, uglavnom su vezani uz konzumaciju alkohola i opojnih sredstava, a tvrdi da je u takvom svijetu sve više mladih osoba zbog čega će uskoro biti uveden poseban odjel za opojna sredstva.

“Svjedoci smo da je prošle godine veliki broj mladih osoba uhvaćen s posjedovanjem opojnih sredstava i što je najgore, toga je sve više na ulicama našega grada”, tvrdi Čurčić, dodavši kako to uz sebe veže još veće probleme od otimanja torbica na ulicama do opće ugroženosti građana.

Profil manijaka

Što se tiče profila manijaka, teško ga je definirati kao i sami broj, jer kako stručnjaci tvrde, oni najčešće vode normalne živote, ali pod određenim pritiscima izbacuju svoje frustracije.

Navode kako se manijaci najčešće bude u ljudima koji su često pod utjecajem alkohola ili nekih drugih opojnih sredstava. Općenito, u takvim fazama dolazi do pojačane želje za neostvarenim snovima i poseže se k ostvarenju vlastitih fantazija.

Piše: Gordana Šimović