Mostarka gonja rodni list: Tko sam ja u ovoj državi??

rodni list, mostarka, rodni list, plaćanje
...napisala je pismo želeći svoje iskustvo podijeliti s javnošću, u nadi da će dobiti valjane odgovore.

Kako navodi u pismu koje je stiglo na redakcijski mail portala Jabuka.tv, ova djevojka rođena je u Mostaru i trenutno živi u gradu pored Mostara. Budući da se nedavno udala, trebala je - kako piše - "izgonjati" neke papire.

Prije nekoliko dana tako se uputila u matični ured u Mostaru (tzv. Đački dom) izvaditi svoj rodni list koji joj je bio posljednji papir u nizu onih koje je trebala izvaditi i koje je toga dana cijelo jutro "gonjala".

Već pet godina nije mi trebao svježi rodni list, ali sad mi je zatrebao. Kao i obično, ušla sam u ured, tj. u zadimljeni i zapušeni ured u kojem je matičarka pušila svoju cigaretu, ne trudeći se ugasiti je iz poštovanja prema strankama. Suludo mi je i što se uopće konzumiraju cigarete u takvim prostorima!, navodi na početku svoga pisma mlada Mostarka za portal Jabuka.tv.

No, to u ovom slučaju nije od ključne važnosti. Ova djevojka ljubazno je zatražila izvadak iz knjige rođenih, predala osobnu iskaznicu na uvid, potvrdila ime oca i prebivalište te dobila svoj rodni list.

To Vam iznosi 5 KM, rekla joj je djelatnica matičnoga ureda. Djevojka je dala 5 KM, očekujući račun ili neku uplatnicu koje se dobiju u drugim državnim ustanovama. Kako kaže, dobila je - ništa!

No, čak ni to nije bit. Nakon što je kući došla premorena od "gonjanja" i počela pregledavati sve papire, uočila je čudnu stavku.

Pod retkom "nacionalnost" stavljena mi je samo crtica: -. Gledam u čudu i pitam se kako je moguće da mi ne piše nacionalnost jer otkad je uveden redak pod imenom nacionalnost, uvijek je uredno pisalo: HRVATICA. Odlučim pregledati svoje starije rodne listove jer ih sve čuvam i, naravno, nađem ispunjenu nacionalnost, svjedoči ova Mostarka o svojem neugodnom iskustvu.

Odmah je pozvala tri broja postavljena za kontakt dotičnoga matičnoga ureda koje je pronašla na mrežnim stranicama, i to iz 2013. godine. Naravno, brojevi više nisu u upotrebi. Budući da nije mogla doći do Mostara, sljedećega jutra uputila se u općinu svojega grada pokušati izvaditi valjan rodni list.

Uđem u ured i zamolim gospođu da ne zaboravi na redak "nacionalnost", jer se još nadam da je to bio samo "lapsus calami". Da bi meni gospođa odgovorila da ona to ne može mijenjati ako nije upisano u uredu mjesta gdje sam rođena. Tvrdim joj da mora biti upisano jer nikad nisam mijenjala nacionalnost. Izbaci mi na računalu moje podatke. NACIONALNOST: -, piše Mostarka.

Djevojku je polako počeo hvatati bijes i pitala je djelatnicu što da radi jer joj hitno treba novi list.

Otiđite u Mostar i tražite u matičnom uredu zahtjev za utvrđivanje nacionalnosti, odgovorila joj je djelatnica.

Odgojena tako da zna da ljudi za pultovima nisu krivi, nego su samo prenositelji vijesti i informacija, Mostarka se zahvalila i izišla van u suzama.

Odakle bilo kome pravo sklanjati moju ili bilo čiju nacionalnost s rodnih listova? I, ako se to zaista trebalo dogoditi, zašto me nitko nije obavijestio da trebam doći osobno i izjasniti se, a ne ostaviti prazan redak? Zašto su bez moga dopuštenja i znanja uklonili moju nacionalnost? Tko sam ja u ovoj državi? Tko mi od vlasti može objasniti ove postupke? Zašto se za to ne zna javno?, ogorčeno pita Mostarka koja je neugodno iznenađena ovim iskustvom.

Znam ja dobro zašto. Bez moga retka nacionalnosti, državnici s takvom lakoćom mogu manipulirati mojim imenom. Nisam govorila nikome za ovaj nemili događaj, ali me zaista zanima, živim li samo ja u neznanju i umišljam li možda sve to ili je u tijeku ozbiljni tihi genocid nad Hrvatima u BiH. Je li ikoga briga uopće?, zaključuje djevojka pitanjima svoje pismo.

Glavni problem ovoj djevojci upravo je i bila činjenica da joj rodni list nije trebao već otprilike pet godina. Naime, početkom svibnja 2012. godine u Federaciji BiH na snagu je stupio novi Zakon o matičnim knjigama. Ista administrativna zavrzlama bila je razlogom zbog kojega su građani i 2013. godine uzbunjivali medije i tražili objašnjenja zbog čega je rubrika "nacionalnost" u novim rodnim listovima ostavljena praznom, dok je u starim rodnim listovima bila ispunjena.

Ova situacija, uz specifične uvjete rada u našoj administraciji, na pomalo smiješan način ocrtava opću zabrinutost koja je zavladala među Hrvatima u BiH, ali i slabu informiranost i obaviještenost o pravilima koja se primjenjuju već nekoliko godina.

Ipak, vrijedi podsjetiti da su hrvatski zastupnici tada u Parlamentu Federacije BiH pokušali izboriti drukčiji pravni okvir za Zakon o matičnim knjigama, koji na kraju nije usvojen jer nisu imali dovoljno ruku za njegove izmjene.

(www.jabuka.tv)