FOTO  MOSTAR Započeo strip vikend na kojem i 'Dubioza kolektiv' predstavlja svoje likove

MOSTAR Započeo strip vikend na kojem i 'Dubioza kolektiv' predstavlja svoje likove
Hercegovina.info

Dvodnevni festival stripa 'Mostarski strip vikend', koji je ove godine okupio rekordan broj umjetnika iz svijeta stripa, otvoren je u subotu u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.

"Riječ je o šestom Strip vikendu koji je ove godine najjači po broju autora, službeno ih je 24, a neslužbeno preko 30, a oni dolaze iz Italije, Španjolske, Francuske, BiH, Srbije, Hrvatske... Svi autori su i ove godine uradili plakate s motivom Mostara koji su već izloženi i mogu se vidjeti, a obilježavamo i 60 godina izlaska prvog stripa o Zagoru jednom velikom izložbom. 

Imamo i trojicu autora Zagora i svi oni koji vole tog strip junaka moći će dobiti crtež sa posvetom. Ulaz je besplatan, crteži su besplatni i pozvao bih sve zainteresirane da dođu", kazao je predsjednik Udruge ljubitelja stripa iz Mostara 'MoStrip' Dubravko Šimić, koja je organizator Strip vikenda.

Cilj ovog druženja i manifestacije je, kako dodaje, promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

"Prvenstveni cilj je popularizacija stripa, da skrenemo pozornost medija na strip, ali i da privučeno sve one koji su izgubili čar čitanja i sakupljanja stripova, kao i da mlađe generacije malo odmaknemo od laptopa i mobitela te privučemo papirnatom izdanju i čitanju. Nadamo se da smo u tome uspjeli, a sudeći po zainteresiranosti, po našim dječjim radionicama i izložbama, mislim da u tome svake godine napredujemo", naglasio je Šimić.

Osim uživanja u izložbi radova gostujućih autora, tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje autora za posjetitelje, druženje s maskotom festivala 'Mostarkom', nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti.

Festival stripa u Mostaru obogatit će i ekipa iz grupe 'Dubioza kolektiv' koja će publici predstaviti svoj prvi strip naslova 'Dubioza kolektiv i čarobna kokoš', a počasni gost festivala bit će Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i suradnju pri Francuskom veleposlanstvu i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.