FOTO  Mostar: Zajedničkim projektom mlade približiti kulturi i kazalištu

HNK Mostar, suradnja
...na današnjoj su konferenciji za medije u HNK Mostar predstavili prvi zajednički projekt polaznika školske dramske sekcije i Dramskog studija mladih HNK Mostar.
Učenici Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca na Maloj sceni HNK Mostar izveli su predstavu „Čarobni napitak djedičin" pod mentorskom palicom profesorice engleskog jezika i književnosti Danijele Blažević.

„Svjesni smo vlastite društvene uloge i odgovornosti koju imamo kao kazališna kuća i upravo smo zbog toga projekt Dramskog studija mladih HNK Mostar nastavili i u ovoj kazališnoj sezoni kako bismo uspostavili komunikaciju i suradnju s ciljanim grupama, a ovog su puta to srednjoškolci", rekao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Vukoja je naglasio važnost sustavnog pristupa stvaranja i ulaganja u publiku HNK Mostar.
„Kroz Dramski studio mladih HNK Mostar naši će srednjoškolci imati priliku upoznati kompletan proces nastanka kazališne predstave, ali i razvijati odnos prema kulturi i kazalištu, a HNK Mostar na taj način odgaja novu publiku i educira ih u kazališno-estetskom smislu", rekao je Vukoja.

Branko Landeka, ravnatelj Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca, zahvalio se upravi HNK Mostar, koja, iako u financijski nezavidnom položaju, podržava i otvara vrata kreativnim srednjoškolcima.

„Zahvalan sam HNK Mostar koje pored manjka financijskih sredstava, ipak, u svojim projektima, podržava i otvara vrata kreativnim srednjoškolcima, ali i profesorima koji iniciraju ovakve projekte jer samo suradnjom kulturnih i obrazovnih institucija možemo izgraditi bolje društvo", rekao je Landeka.

Inače, Danijela Blažević mentorica je dramske sekcije Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca koja se i sama kao studentica bavila glumom te nastupila u nekoliko predstava HNK Mostar.

„Cilj nam je bio pokloniti djelatnicima škole i učenicima božićnu priču, ali i na ovaj način učenike tehničke škole približiti umjetnosti te potaknuti njihov kreativni rad i stvaralaštvo", izjavila je Blažević.

Odigrana predstava „Čarobni napitak djedičin" u HNK Mostar dokaz je kako Dramski studio mladih HNK Mostar i u ovoj kazališnoj sezoni ispunjava svoju osnovnu zadaću - sustavno odgajanje kazališne publike.