Mostar: Za 100 mališana nema mjesta u gradskim vrtićima

Kako je kazala ravnateljica navedene ustanove Danijela Kegelj, za novu školsku godinu su svi kapaciteti s upisanih 420 djece već popunjeni, a na listi čekanja za novu školsku godinu ostalo je čak oko 100 mališana.

Više od 40 mališana nije se uspjelo upisati u jaslički program, dok je u vrtićki program ostalo neupisano čak više od 50 malih Mostaraca i Mostarki.

Nedovoljno kadra

Liste čekanja mostarske djece za upis u gradske vrtiće su problem s kojim se ova ustanova nosi već godinama, ali kako kaže Kegelj, ravnateljstvo to ne može samo riješiti.

„Mi imamo prostornog kapaciteta za formiranje još dvije vrtićke i dvije jasličke skupine u Suncu, Mrvici i Radobolji, ali je problem u nedostatku kadra“, objasnila je Kegelj.

Iako bi zapošljavanjem novih odgajatelja koji u iščekivanju posao čekaju na zavodu za zapošljavanje bio riješen višestruki problem smanjenja broja nezaposlenih i osiguran odgoj najmlađih građana Mostara, to je za sada neizvodivo, jer kako kaže Kegelj, vrtići i ovako jedva spajaju kraj s krajem. Grad koji je osnivač, kako ističe, nije u mogućnosti zaposliti više niti jednu osobu, a vrtić nije rentabilna ustanova koja si to može priuštiti.

„Za zapošljavanje novog kadra u proračunu nije ništa predviđeno, a mi iz vlastitih sredstava po tom pitanju ništa ne možemo. Podnijeli smo i zahtjev za povećanje cijena, što se nije dogodilo, jer ima tri godine da su sadašnje cijene u vrtiću iste, a svi smo svjedoci da su se cijene životnih potreba uvelike povećale“, objasnila je Kegelj, nemoćna da sama bilo što promijeni.

Osim već poznatog nedostatka odgojnog kadra, kako je kazala Kegelj, gradski vrtići se nose s  još brojnim problemima, među kojima je obvezna socijalizacija djece u predškolskom odgoju, ali kako napominje, taj zakon još nije zaživio. No, sve u svemu, oni funkcioniraju i uspješno se organiziraju s onim što im je na raspolaganju, premda im na čekanju, uz veliki broj djece za upis, stoji i niz programa koje žele implementirati.

Improvizacija sadržaja
„Na žalost, nemamo puno mogućnosti za uvođenje novih programa, ali nekako uspijevamo preko određenih projekata uvesti svježinu u naše aktivnosti“, kazala je Kegelj, podsjetivši kako su prošle godine počeli provedbu UNICEF-ovih radionica za  roditelje pod nazivom 'Rastimo zajedno', koje su se kroz pozivna iskustva pokazale uspješnim, te će biti nastavljene i ove godine.

Tako će se novi sadržaji raditi isključivo preko projekata koliko to bude moguće, jer kako ističe Kegelj, redovitim putem sve je otežano zbog cjelokupne situacije grada na Neretvi.

Međutim, smatra da činjenica samog broja od 420 upisanih mališana u vrtiće i velikog broja zahtjeva za upis sama za sebe govori kako ipak zadovolje potrebe i očekivanja roditelja.

Cijene su različite

Ustanova Dječji vrtići Mostar djeluje u pet jedinica, a to su Radobolja, Sunce, Kuća od kamena, Zvončići i novootvorena Mrvica. Svakodnevno okuplja više od 400 djece, otvarajući svoja vrata u ranim jutarnjim satima, točnije u 6.30 sati, te stoji na raspolaganju sve do 17 sati. Cijene usluga su različite jer se formiraju prema dobnoj skupini i programu koji djeca pohađaju. Tako je cijena cjelodnevnog programa s dva obroka i užinom 160 maraka, dok je poludnevni boravak 120 maraka, a program igraonice je 60 maraka. Najskuplji i najzahtjevniji program je za bebe, odnosno jaslički program za koji treba izdvojiti 190 maraka, a ujedno je i  najtraženiji program za koji trenutačno nema dovoljno kapaciteta.

Piše: Gordana Šimović / Dnevni list