Mostar vjerojatno bez izbora, a OHR neće nametati rješenje

Titov most u Mostaru

Kratak rok

"Postoji zabrinutost jer ne postoje pravila za izbore u listopadu ove godine. Postoji strepnja jer nismo vidjeli domaću političku inicijativu. To rađa strah da neće biti izbora u Mostaru. Bojim se da bi bilo loše za ovaj grad jer ne bi bilo kao u drugim sredinama gdje će se održati izbori, dovelo bi do podizanja napetosti i postoji mogućnost da nastupi pravni vakuum i da nema uprave nad gradom", rekao je Moore tijekom susreta s novinarima s kojima je, također, razmijenio stajališta o mogućem rješenju krize. Pri tome je odbacio mogućnost da OHR intervenira što gotovo izvjesno sada nagovješćuje kako se izbori u Mostaru vjerojatno neće održati. Rok je kratak, do 10. svibnja kada će se raspisati općinski izbori.

OHR-ova uloga

"Nije želja da Visoki predstavnik ili međunarodna zajednice intervenira kako bi riješili probleme. Mi se nadamo zajedničkoj inicijativi političara. Ne tražimo ulogu nego samo slušamo. Na žalost imam dojam da se vrlo malo radi", dodao je američki diplomat.

Po njegovim riječima međunarodna uprava očekuje da dogovor uključi tri načela - poštovanje presude Ustavnoga suda BiH, da nema novih podjela i da se sačuvaju zaštitni mehanizmi koji postoje. 
"Visoki predstavnik i Vijeće za provedbu mira u BiH nema namjeru nametnuti odluku", bio je jasan Moore. Po njegovim riječima ukoliko se u Mostaru ne održe izbori bio bi to slučaj bez presedana te da bi se time trebalo pozabaviti Središnje izborno povjerenstvo. Na opasku kako OHR na izvjestan način pere ruke od Mostara, iako je do sada nametnuo sve odluke vezane za ovaj grad od privremenog do Ashdownovog statuta, Moore je rekao kako bi za BiH bilo najbolje da se dogovore lokalni političari. Kao i kod domaćih političara, tako i među predstavnicima medija bilo je naglašeno različito gledanje na moguća rješenja od toga da primjer Mostar ne treba biti usamljen jer rađa nove nesporazume i osjećaj neravnopravnosti, do toga da je potrebno osigurati izravni izbor gradonačelnika kao u drugim sredinama.

Piše: Zoran Krešić / Večernji list