Mostar: Umjesto u menzu, studenti idu u pekarnicu

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Nešto niže niz ulicu prizor je isti, samo što je u pitanju fast food. I tako redom, svi nešto jedu, žvaču, nose u rukama vrećice iz kojih se još uvijek puši vruće pecivo. S druge strane, odmah iznad fakulteta nalazi se studentska menza koju rijetko posjećuju studenti koji ne žive u domu. Zašto je to tako? Zašto studenti koji nisu iz Mostara, pa se i samim tim imaju priliku hraniti u domu, pojesti kuhani obrok, ne jedu u menzi, već se nezdravo hrane jedući peciva, pizzete i sličnu hranu?

Obrok u menzi

Iako postoji sasvim dobra studentska menza u sklopu doma koja svakodnevno nudi obrok studentima, oni se radije odlučuju za pekarnice, buregdžinice, fast foodove. Ispred Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru susreli smo Ivanu, studenticu 4. godine engleskog i filozofije, i upitali je isto pitanje. Nasmijala se, slegla ramenima i rekla: Ne znam, iskreno, ne znam. Ivana iz Uskoplja objasnila nam je da s menzom iskustva nema iako je u Mostaru već pet godina. "Promijenila sam nekoliko stanova, lokacija, cimera otkada sam u Mostaru, bila sam i sama. Da budem iskrena, uvijek mi je nekako bilo nezgodno ići u menzu, nisam imala volje. Radije bi nešto kupila ili skuhala sama. Ipak, ne mislim da je hrana loša, zašto se ne bi u menzi pojeo normalan, pristojan obrok? Kuhanje doma je skuplje, a hraniti se po pekarnicama je sigurno i još više novca, ne može sebi to svatko priuštiti", kazala nam je Ivana. Ipak, osobno, život u domu nikada nije mogla zamisliti, kaže potrebna su joj njezina četiri zida i malo mira, sobe u domu su za nju pretrpane. S nama su između predavanja podijelili mišljenje i brucoši koji su kazali kako idejom o prehrani u domu, nisu oduševljeni. "Nemamo "iksice", ali nećemo ih ni vaditi jer smo čuli da hrana nije dobra, radije se hranimo u pekarnicama ili nekada nešto skuhamo, a pošalju i od kuće pa stavimo u zamrzivač - kazao je jedan od njih. Nejasno nam je i dalje ostalo kako točno znaju da hrana nije dobra ako nisu probali. Zastali su, slegli ramenima i rekli da jednostavno znaju, da su tako čuli i da je nečija sestra to nekad prije probala.

Cijene hrane

Odnedavno se mostarskim studentima, jedinim u BiH, pružila prilika izvaditi studentske kartice za prehranu, identifikacijske kartice studenata koje su poznate pod nazivom "iksice". Pravo na "iksicu" imaju i vanjski studenti koji mogu jesti po povoljnijim cijenama u menzi, jedina razlika je između studenata koji dolaze iz općina koje daju i ne daju podršku Studentskom centru Mostar. U razgovoru s nekoliko studenata koji se zapravo hrane u menzi saznali smo da je hrana dobra, pogotovo kada se u obzir uzme cijena, ipak se radi o kuhanome obroku i sretni smo - kazala je jedna studentica. Svašta se na meniju nađe, od goveđe juhe, punjenih pilećih prsa sa šunkom, sirom i krastavcima, hercegovačkoga gulaša, ćevapa, pite i slično. Ako se uzme u obzir da jedna pizzeta košta barem dvije marke, to je nešto manja vrijednost jednog obroka u menzi za studente koji dolaze iz općina koje daju podršku SCM-u, odnosno koji imaju pravo na obrok po cijeni od 2,5 marke. Ipak, studenti koji dolaze iz ostalih općina plaćaju punu cijenu obroka, za ručak šest maraka i večeru pet maraka. Iako nešto skuplje, u takvoj usporedbi doista je isplativo, barem s vremena na vrijeme, pojesti konkretan, topli, kuhani obrok u menzi.

Vecernji list