Mostar: Uglednici i mnoštvo puka na otvorenju reprezentativne izložbe o istočnoeuropskim sinagogama

aluminij izložba, Galerija Aluminij, Mostar
...o arhitektonskim remek djelima iz židovske odnosno ukupne europske kulturno-povijesne baštine - kazao je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka, otpočevši svečanost otvorenja izložbe koja je, nakon proputovanja desecima europskih gradova pod imenom Sinagoge Istočne srednje Europe 1781.-1944., stigla i u Mostar.

Postav čini dvadeset vrhunski dizajniranih panoa, s reprezentativnim fotografijama sinagoga s ozemlja Istočne srednje Europe, koje su dirljivim svjedočanstvom izvorne slave tragično uništene kulture. Izložba je zasnovana na nagrađivanim knjigama mađarskoga akademika Rudolfa Kleina, uza snažnu potporu mađarske vlade, a u povodu proglašenja 2014. kao godine sjećanja na žrtve holokausta u Mađarskoj. U BiH je pristigla pod pokroviteljstvom mađarskoga veleposlanstva i Židovskoga kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benovelencija iz Sarajeva te ju je otvorenom proglasio mađarski veleposlanik u BiH, NJ.E. Jozsef Negyesi.

- Jako je bitno upoznati židovsku kulturu u zemljama ovoga dijela Europe. Židovi su kulturnim mostom koji spaja sve naše zemlje - naglasio je veleposlanik Negyesi, ne krijući ponos zbog uspjela projekta koji je večeras u cijelosti ispunio Salon 2 Galerije Aluminij, kako mnoštvom znatiželjna puka, tako i uglednicima iz kulturnoga, vjerskog, sveučilišnog i inog života grada Mostara.

Kao prvi čovjek grada domaćina, okupljenima se obratio i mostarski gradski poglavar Ljubo Bešlić, poručivši kako je otvaranje ovakove izložbe osobito bitno u gradu koji je multietničkim, koji prihvaća i poštuje druge i drukčije kulture, ali koji je jednako tako i prihvaćen od strane tih kultura.

- Kulturu zajedničkoga življenja stvaramo poštujući različitosti i to je ono što oplemenjuje sve narode, kao i Mostar večeras - ocijenio je Bešlić, zahvalivši se organizatorima i Galeriji Aluminij zbog otvaranja mogućnosti Mostarcima za uživanje u ovakovu jedinstvenu postavu.

Oduševljenje nije krila niti počasna predsjednica Židovske općine Mostar Erna Danon-Cipra, odaslavši jasnu kulturološko-povijesnu, ali i prosvjetnu poruku i pozvavši Mostarce da valjano iskoriste vrijeme do 25. ovoga mjeseca, dokad će postav ostati dostupnim za besplatno razgledanje u Galeriji Aluminij.

Treba istaći kako je Rudolf Klein opisao čak 500 pojedinačnih sinagoga, s više od 3000 prikaza, a izložba je tek dijelom toga opusa koji pronosi poruku o nužnosti očuvanja tih zadivljujućih zdanja, kao bitnim korakom u očuvanju ukupnoga identiteta židovskoga naroda u Europi. Predsjednik Mađarske židovske kulturne udruge Peter Kirschner u prigodnoj brošuri piše kako je ova izložba putovanjem prostorom i vremenom.

- Ona nudi panoramski pregled važnih promjena, do kojih je došlo u židovskim zajednicama u vrijeme sve većega rasta njihova bitnog ekonomskog i kulturnog značaja u društvu Europe. Možemo ostati samo zapanjeni nerazumnošću holokausta koji je praktički uništio te zajednice u razmaku od samo nekoliko godina. Cilj Kleinovog rada nije samo kulturno-povijesni, već on želi podsjetiti buduće naraštaje kako na njima leži ogromna odgovornost da katastrofa poput holokausta nikada više ne pogodi čovječanstvo - zapisao je Kirschner.