MOSTAR U Zrinjevcu nestale sadnice japanske trešnje

Zrinjevac japanska trešnja
Žućo BiH

Sve novoposađene sadnice japanske trešnje, jutros su nestale u mostarskom parku Zrinjevac.

"Jutros smo u gradskom parku "Zrinjevac" zabilježili ekocid! Nestale su sve novoposađene sadnice japanske trešnje! Japanska trešnja (orijentalna trešnja, istočno-azijska trešnja, lat. Prunus serrulata), jedna je od 353 biljnih vrsta roda Prunus podrijetlom iz Kine, uvezena u Koreju, neke države SAD-a i Japan. U Japanu postaje simbol dolaska proljeća, tradicionalnog praznika Sakura, dok u Mostaru ponovno potvrđuje tezu kako treba osluškivati što građani žele, uvažavati njihove prijedloge i polako iste uvoditi u praksu", navode aktivisti Žućo BiH. Građani traže pojačani nadzor u mostarskom parku, bilo da se radi o povratku zaštitara ili videonadzoru.

Sadržaj se učitava...

Podsjetimo, mostarski gradonačelnik je u nedavnom intervjuu za hercegovina.info kazao kako ne planira vratiti zaštitare u park: “Nemam namjeru vraćati zaštitare u park, mislim da je to suluda ideja, da po gradu stoje zaštitari i štite nas da nešto ne razvaljujemo. Ovim putem apeliram na sve građane da štite gradsku imovinu”, kazao je Kordić za naš portal.

Koliko su Mostarci odgovorni i koliko se možemo osloniti na odgovornost pojedinaca, ostaje pak upitno nakon još jednog zabilježenog slučaja u središnjem mostarskom parku.