Mostar: U utorak i srijedu praizvedba prve hrvatske opere

kedžara, Diva Grabovčeva, staza, Diva Grabovčeva, Humac, Diva Grabovčeva, hodočašće, misa, Vran, kedžara, Sveta misa, Rama, Diva Grabovčeva, strip, Diva Grabovčeva, hodočašće, Ljubo Krmek, Iz Humske zemlje, pjesnik, Mostar, opera, Diva Grabovčeva, DIVIN DAN , kedžara, kedžara, fra Ivan Pervan, Diva Grabovčeva, Rama, hrvatski grb, Legende, kletva kralja Zvonimira, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva, Priče kroz Mostar i Hercegovinu, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva
... i tragičnim okolnostima njezina stradanja. Na libreto fra Ante Marića, operu je skladao don Dragan Filipović, svećenik, skladatelj i glazbeni pedagog, koji uz svoje svećeničko zvanje, već godinama podiže razinu glazbene kulture u gradu Mostaru.

Kad posjetitelji sljedećeg utorka sjednu na svoja mjesta u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, prepustit će se uživanju u glazbenim zvucima, vjerojatno i ne razmišljajući što je sve potrebno za postaviti jednu operu na pozornicu, tim više što je riječ o praizvedbi. Još 2005. godine, fra Ante Marić napisao je i objavio stihove koji danas čine libreto (tekst) opere. Koju godinu kasnije, don Dragan Filipović započeo je rad oko skladanja.

Nakon što je notni rukopis završen 2014. godine, došlo je vrijeme za orkestraciju i aranžiranje; posao koji je pripao renomiranom aranžeru Fedoru Vrtačniku. Konačno, u rujnu prošle godine, sve su note bile posložene, djelo je predstavljeno, i počele su intenzivnije pripreme. Akademski zbor Pro musica i Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru započeli su sa svojim probama, a istovremeno su pokrenuti i organizacijske aktivnosti, čiji je nositelj Pro musica. Najveći dio priprema obavlja se u tjednima neposredno pred praizvebu.

Redateljica Jasna Žarić već je gotovo dva tjedna u Mostaru, i svakodnevno predano radi na postavljanju scene u velikoj dvorani "Kosače"; dirigent Domeniko Briški intenzivno priprema zborove za njihov prvi operni nastup, a ovih dana pridružio mu se i ugladni profesor Mladen Tarbuk, koji će dirigirati praizvedbom. Scena je djelo Davorina Briševca, a za kostimografiju su se pobrinuli Ana Ćeškić, Vedran Vidović, Ivan Barać, Zoran Stojanović i Biljana Glibo. Za ovu je prigodu, samo za zbor, sašiveno gotovo 90 narodnih nošnji.

Vjerojatno je najzanimljivija činjenica da su gotovo svi solisti "domaće snage". Glavnu ulogu Dive Grabovčeve tumači mlada mostarska operna pjevačica Monija Jarak, a uz nju će se na sceni naći nekoliko hrvatskih opernih imena, te mlade snage sa studija solo pjevanja na mostarskom Sveučilištu. Za operu vlada veliko zanimanje; a ulaznice bi se trebale naći u prodaji ovih dana. Praizvedba će se održati u utorak, 15. ožujka 2016., u 20 sati, a druga izvedba dan kasnije u isto vrijeme.

DIVA GRABOVČEVA
Opera u 4 čina - 14 slika
Libreto: Ante Marić
Glazba: Dragan Filipović
Aranžman: Fedor Vrtačnik

Uloge:
DIVA GRABOVČEVA - Monija Jarak / Nikolina Zovko
LUKA, Divin otac - Davor Radić
LUCA, Divina majka - Anita Ljubić
KATA, kućna pomoćnica - Monika Bule
MANDA, sirota, koja je s Tahir-begom zatrudnjela i mora
bježati od kuće - Marija Škobić / Marijana Markotić
JELENA, Mandina kći tek rođena
DJEVOJKE - Klapa Drača
VILE, Gorkinja, Izvorkinja i Jezerkinja - Klapa Drača: Anđela Ljubić,
Ivana Ćorić, Josipa Krezić, Mia Tadić, Josipa Mikulić, Andrea Marić,
Marijana Rozić, Nikolina Brkić
ARSLAN-AGA, Lukin kum - Karlo Milićević
TAHIR-BEG, Divin nesuđeni mladoženja - Marijo Krnić
DŽAFER-BEG, Tahir-begov otac - Toni Nežić
RISTO, kmet, plaćenik, poljar - Marijo Bevanda
MANE, njegov prijatelj - Hrvoje Merdžo

NAROD - Akademski zbor Pro musica i Akademski pjevački
zbor Sveučilišta u Mostaru
Zborovođe - Dragan Filipović i Katja Krolo-Šarac
Korepetitorica - Marijana Pavlović

Dubrovački simfonijski orkestar
Komorni sastav Simfonijskoga orkestra Mostar
Dirigenti: Mladen Tarbuk, Domeniko Briški
Redateljica: Jasna Žarić
Scenograf: Davorin Briševac
Kostimografi: Ana Ćeškić, Vedran Vidović, Ivan Barać,
Zoran Stojanović, Biljana Glibo
Inspicijent: Dragan Filipović

Blidinje.NET